Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Καλό ξεκίνημα... για τους Αθάνατους


Καλά τα πήγαν οι «Αθάνατοι», η τρισδιάστατη επική περιπέτεια σε σκηνοθεσία του Ινδοαμερικανού Ταρσέμ Σινγκ, στα ταμεία τόσο των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα παρά τις μέτριες και σε ορισμένες περιπτώσεις κακές κριτικές....
Το εντυπωσιακό φιλμ που είναι εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική μυθολογία και το μύθο του Μινώταυρου και του γενναίου Θησέα (τον υποδύεται ο ανερχόμενος ηθοποιός Χάνρι Καβίλ) χωρίς ωστόσο να θυμίζει ή να παραπέμπει σε αυτήν (μόνο οι στολές και πανοπλίες των αρχαίων Ελλήνων μοιάζουν πιστά αντίγραφα) έφτασε στα Αμερικάνικα ταμεία τα 32 εκατομμύρια δολάρια ενώ στην χώρα μας ξεπέρασαν τα 95.000 εισιτήρια όπως μας ενημέρωσαν από την εταιρεία διανομής, τη Village Films.

Η ταινία αναμενόταν από τους αναλυτές και ειδικούς να φτάσει απλώς τα 20 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, ωστόσο τα πήγε πολύ καλύτερα, «καπαρώνοντας» άνετα την 1η θέση του αμερικάνικου box office. Μάλιστα όπως αναφέρει η εφημερίδα Usa Today παρότι μόλις το 37% των κριτικών της Αμερικής πρότειναν και σύστησαν στο κοινό να πάει να δει τη ταινία, οι φαν και σινεφίλ της έδωσαν έγκριση σε ποσοστό που ξεπέρασε το 75% φανερώνοντας ότι το αρχαιοελληνικό θέμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στο ευρύ κοινό κάτι που έδειξε και η μεγάλη επιτυχία πριν τέσσερα χρόνια των «300» του Ζακ Σνάιντερ με τον Τζέραλντ Μπάτλερ ως Λεωνίδα που έφτασε παγκοσμίως τα 400 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις.

Βέβαια πολλοί από όσους έτρεξαν να δουν τους «Immortals» είχαν να πουν ότι σε σύγκριση με τους «300» οι «Αθάνατοι» είναι μάλλον λίγο κατώτεροι γεγονός που ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι «300» βασίζονταν και στο ομώνυμο κόμικ κάτι που δεν συμβαίνει με τους «Αθάνατους» που είναι απευθείας μία πρωτότυπη ιστορία.

Προσωπικά θεωρώ ότι στα συν της ταινίας είναι το αισθητικό κομμάτι της σκηνοθεσίας και τα εντυπωσιακά κοστούμια που άγγιζαν ωστόσο κάποια και το κιτς όπως του Δία ή το καπέλο μάσκα με τα δόντια του Υπερίωνα – Μίκ Ρουρκ.

Επίσης υπάρχουν πολλές θεαματικές σκηνές όπως εκεί που ο Ποσειδώνας προκαλεί τσουνάμι ή στην τελική μάχη των Τιτάνων με τους θεούς και του στρατού του Υπερίωνα με τους Αρχαίους Έλληνες αν και ορισμένα από αυτά τα πλάνα θυμίζουν οπτικά περισσότερο βίντεο γκέιμ. Πάντως η ταινία θα μπορούσε να είναι λιγότερο σκοτεινή στα χρώματα και λιγότερο «ασφυκτική».

Επίσης τα αμερικάνικα έντυπα σημείωσαν ότι μερίδιο της επιτυχίας του φιλμ χρεώνεται και στο γεγονός ότι είχε να βγει από το καλοκαίρι μία καθαρόαιμη περιπέτεια. «Ταινίες όπως ο νέος Κόναν ο Βάρβαρος, το Drive ή οι τρισδιάστατοι “Τρεις Σωματοφύλακες” προσπάθησαν να τραβήξουν το κοινό χωρίς μεγάλη επιτυχία κάτι που τελικά κατάφεραν οι “Αθάνατοι” και ευελπιστεί να πετύχει και η νέα “Επικίνδυνη Αποστολή, Πρωτόκολλο Φάντασμα” με τον Τομ Κρουζ που θα βγει στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 21 Δεκεμβρίου», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στη 2η θέση του Αμερικάνικου box office ήρθε το τριήμερο 11-13 Νοεμβρίου η κωμωδία με τον Άνταμ Σάντλερ σε διπλό ρόλο και τους Αλ Πατσίνο και Κέιτι Χολμς «Jack and Jill» σε σκηνοθεσία Ντένις Ντάγκαν που εισέπραξε 26 εκατομμύρια δολάρια παρά τις πολύ κακές κριτικές. Ο ταλαντούχος Σάντλερ υποδύεται έναν παντρεμένο άνδρα και παράλληλα την φορτική αδελφή του που έρχεται να μείνει στο σπίτι του και δεν λέει να φύγει. Η ταινία θα βγει στην Ελλάδα από τη εταιρεία Feelgood entertainment.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ