Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πόλεμος κατασκόπων Τουρκίας - Ελλάδας - Ισραήλ για τα κοιτάσματα


Ειδικό παρακλάδι στους κόλπους της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ δημιούργησε η Αγκυρα προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα διάφορα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου όπου διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν έρευνες.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Σαμπάχ...


 «η ένταση που διατηρείται -αν και σε αισθητά μειωμένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο- στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες, έχει εξελιχθεί σε κατασκοπευτικό πόλεμο.»


Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μονάδα «πραγματοποιεί διάφορες επιχειρήσεις πληροφοριών στη Νότια Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στη Συρία και στο Λίβανο» και ότι «ο κατασκοπευτικός πόλεμος στην περιοχή έχει μετατραπεί σε πόλεμο για να διαπιστωθεί ο όγκος των κοιτασμάτων πετρελαίου σε κάθε οικόπεδο».


Η Σαμπάχ γράφει, επίσης, ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει απαγορεύσει στους στρατιώτες να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, πράγμα που έγινε «με παρότρυνση της Μοσάντ και της ΕΥΠ».


Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα για να μοιραστούν στη δική τους ΑΟΖ τους οποιουσδήποτε καρπούς».


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με θέμα «Αειφόρος, ανταγωνιστική και ασφαλής ενέργεια στην Ευρώπη» είπε ότι «το θέμα είναι η Τουρκία να διευθετήσει μαζί με την Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζει».


Απαντώντας σε ερώτηση άλλου συνέδρου, ο Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι ανυπερθέτως η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πραγματική βούληση στο να «σπάσει» το διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο.


«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να επιλύσει τα όποια προβλήματα ορθώνονται μπροστά μας, μαζί με την Τουρκία. Η αιτία της μη επίλυσης των προβλημάτων, ή, αν θέλετε, της μετατροπής τους σε ακόμη πιο σύνθετα, είναι η πολιτική της Τουρκίας. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζεται και ο ρόλος της στην περιοχή γίνεται κρίσιμος, αντί να διαδραματίζει ρόλο ειρηνοποιού διαδραματίζει ένα ρόλο επεκτατικό. Ακόμα και σε ό,τι αφορά στην Αραβική Ανοιξη, η προσπάθεια της Τουρκίας, κατά τη δική μας εκτίμηση, δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Η Τουρκία δεν προσπαθεί να επενεργήσει θετικά σε ό,τι αφορά σε δημοκρατικές αλλαγές στις χώρες της γειτονίας μας, τις Αραβικές, αλλά προσπαθεί να τις ποδηγετήσει», ανέφερε ο Χριστόφιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ