Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΙΤΕ το βιογραφικό του Εφραίμ

ΔΕΙΤΕ το βιογραφικό του ΕφραίμΟ κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού, 52 ετών, γεννημένος στην κατεχόμενη σήμερα Πηγή Αμμοχώστου, ετεροθαλής αδελφός του Προέδρου του κυπριακού κόμματος «Νέοι Ορίζοντες» Νίκου Κουτσού, μπήκε στον κόσμο των υψηλών διασυνδέσεων από πολύ νεαρή ηλικία.
Οι γνωριμίες του τον έφεραν το 1990, σε ηλικία μόλις 34 ετών, στη θέση του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, την οποία μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αναστηλώσει και να μετατρέψει σε διεθνές κέντρο διερχομένων VIP, κυρίως από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Το 1995, ύστερα από παράκληση της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου, ο ηγούμενος Εφραίμ έφερε την Αγία Ζώνη της Παναγίας στην Αθήνα, για να βοηθήσει τον ασθενή τότε Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά αυτό απ’ ότι φάνηκε ήταν μόνο η αρχή. Ο Εφραίμ δέχθηκε τηλεφωνήματα και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που ζητούσαν το ιερό κειμήλιο.
Με τον ηγούμενο Εφραίμ ασχολήθηκε και το γνωστό δίκτυο οικονομικών μέσων ενημέρωσης Bloomberg το οποίο αφιέρωσε τον Ιανουάριο του 2005 εκτενές ρεπορτάζ στο περίεργο αυτό αγιορείτικο φαινόμενο, συγκρίνοντας μάλιστα το Βατοπέδι με το Νταβός της Ελβετίας, όπου συνέρχεται κάθε χρόνο το γνωστό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ποιος είναι ο κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού
Γεννήθηκε το 1956 στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου στην Κύπρο. Οι γονείς του, Σωτήρης και Βασιλική Κουτσού είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, ενώ ο πατέρας του είχε ακόμα άλλα δύο παιδιά από την πρώτη του γυναικά, Παντελού. Από μικρός είχε δείξει την θρησκευτικότητά του, αφού υπηρετούσε στην Εκκλησία του χωριού του, παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και εξεδήλωσε την πρόθεσή του για να ιερωθεί.
Εισήχθη στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στην Λευκωσία για να παρακολουθώντας μαθήματα με απώτερο σκοπό την Ιεροσύνη. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, εκδιώκεται μαζί με την οικογένειά του από το χωριό του και βρίσκουν καταφύγιο στο χωριό Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας. Ο πατέρας του και δύο από τα μεγαλύτερα αδέρφια του πιάνονται αιχμάλωτοι από τους Τούρκους. Ο πατέρας του από τότε αγνοείται.
Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά, ο τότε κατά κόσμος Βασίλειος γράφτηκε στο Τμήμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποία παρακολούθησε μαθήματα για τέσσερα χρόνια και αποφοίτησε επιτυχώς το 1978. Κατόπιν, επέστρεψε στην ιδιαίτερή του πατρίδα Κύπρο και δίδαξε ως καθηγητής για κάποιο διάστημα στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στην Λευκωσία.
Ο νεαρός Θεολόγος Βασίλειος είχε στενή επαφή με την Εκκλησία και τον Μοναχισμό και επισκεπτόταν διάφορα μοναστήρια στην Κύπρο. Το 1982 κείρεται σε Εφραίμ Μοναχό στην κυρίαρχο Μονή Αγίου Παύλου και ακολούθως το 1983 χειροτονείται Ιεροδιάκονος και κατόπιν Ιερομόναχος.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, περί το 1987 κατόπιν προσκλήσεως από την γηραιά ολιγομελή αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου, εγκαθίσταται στην Μονή για στήριξη και βοήθεια των εναπομείναντων γηραιών Βατοπεδινών Μοναχών.
Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1989 ολόκληρη η αδελφότητα μεταφέρεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου η οποία από ιδιόρρυθμη μετατρέπεται σε Κοινόβιο. Τον Μάρτιο του 1990, την Κυριακή της Τυρινής γίνεται εκλογή για Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στην οποία εκλέγεται ο Ιερομόναχος Εφραίμ σε ηλικία 34 ετών, ενώ πνευματικός πατέρας όλων των αδελφών είναι ο Γέροντας Ιωσήφ.
ΠΗΓΗ: metrogreece.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ