Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εντός των επόμενων μηνών η απόφαση για το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ


Η συνταγματικότητα του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ συζητήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκδικάστηκαν σχετικές προσφυγές από δικηγορικούς συλλόγους, την ΑΔΕΔΥ, κοινωνικούς φορείς και ιδιώτες.


Η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το Φεβρουάριο.


Τα βασικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατά του τέλους, είναι ότι...


παραβιάζει την αρχή της φορολογικής ισότητας, καθώς το μέτρο επιβάλλεται γενικά χωρίς εξαιρέσεις, παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα και τέλος κρίνεται ως αντισυνταγματικό γιατί δίνει τη δυνατότητα είσπραξης ενός φόρου από εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ.


Διατηρητέα ακίνητα


Παράλληλα, 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους, που υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό.


Όμως, για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα. 


Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.


Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. 


Ήδη, προσθέτουν, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους. 


Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της συντήρησής τους»


Και όλα αυτά, υπογραμμίζουν, τη στιγμή που η χώρα μας έχει επικυρώσει με νόμους διεθνείς συμφωνίες (πλέον των συνταγματικών προβλέψεων) για τη διάσωση και τη συντήρηση των διατηρητέων.


Ακόμη, οι 17 ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν: «Με τη νέα φορολογική λαίλαπα, λοιπόν, απομειώνεται η ήδη λειψή, από την πλευρά του Φορολογικού Δικαίου, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, επιβαρύνονται επιπλέον οι ιδιοκτήτες ή νομείς διατηρητέων κτιρίων και διευκολύνεται εν τοις πράγμασι η καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς, με συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασίας της».


Τέλος, κατά του τέλους έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ο δήμος Χαλανδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ