Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Διατηρούνται κατώτατος μισθός και δώρα - Υπό συζήτηση τριετίες και ωριμάνσεις


 
Διατηρούνται κατώτατος μισθός και δώρα - Υπό συζήτηση τριετίες και ωριμάνσεις

Διατήρηση των 13ου και 14ου μισθών με ταυτόχρονο πάγωμα των αυξήσεων και κατάργηση των τριετιών και άλλων μισθολογικών ωριμάνσεων, έθεσε στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων ο ΣΕΒ.
Από την πλευρά τους οι ομοσπονδίες των εργαζομένων δεν συζητούν τίποτε επί των μισθών μέχρι και της λήξης της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση, ζήτησαν από την κυβέρνηση να συμμετάσχει στον διάλογο που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις αναφορικά με το μη μισθολογικό κόστος, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πώς μπορεί να τονωθεί.

Νωρίτερα, ο ΣΕΒ σε πρότασή που κατέθεσε στον διάλογο, ζητούσε να καταργηθούν οι τριετίες που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η πρόταση ήταν συγκεκριμένα «να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα) που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές».

Στο κείμενο που κατέθεσε ο ΣΕΒ στη σημερινή συνάντηση, που διεξήχθη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρεται ακόμη ότι οι βασικοί παράγοντες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα της να δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο από το εργατικό κόστος, είναι ο εκτεταμένος κρατικός παρεμβατισμός, η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το ευρύτερα αντι-επιχειρηματικό και αντι-επενδυτικό κλίμα. Επισημαίνεται ακόμη ότι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα δέσμευε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων: 

Να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος, χωρίς να προσφύγει σε νέους φόρους αλλά με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Να λάβει μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση, όπως παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας εφαρμογή προγραμμάτων για κατάρτιση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ για πέμπτη ημέρα εργασίας αφιερωμένης στην κατάρτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ