Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εξετάζουν παράταση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.


fotovoltaikoagrosΤο Υπουργείο θα εξετάσει την πιθανή παράταση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μιλώντας στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μερεντίτη η οποία τόνισε οτι ΄΄όσον αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, οι αγρότες λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης δεν μπόρεσαν να καταβάλλουν τις εγγυητικές επιστολές και να πληρώσουν το κόστος των όποιων έργων σύνδεσης απαιτούνται να γίνουν, όπως προβλέπει ο νόμος. Ως εκ τούτου δεν πληρούν τους όρους σύνδεσης και οι συμβάσεις σύνδεσης που έχουν συνάψει με την Δ.Ε.Η., παύουν να ισχύουν και «μπαίνουν» στο αρχείο. Σήμερα, κύριε Υπουργέ, τόνισε ΄΄το γνωρίζετε και εσείς καλύτερα από μένα, κινδυνεύει το Ελ Ντοράντο των φωτοβολταϊκών υποσχέσεων και δυνατοτήτων να μετατραπεί σε εφιάλτη γιατί δεν προχωράνε οι επενδύσεις. Μικροεπενδυτές των λίγων εκατοντάδων κιλοβάτ που μπήκαν σε αυτή την περιπέτεια και ξόδεψαν ίσως και χρήματα που δεν είχαν για να αποκτήσουν τις πολυπόθητες συμβάσεις με τον ΔΕΣΜΗΕ, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πάρουν την εγγυητική επιστολή.
Πριν από λίγους μήνες κάνατε μια διευκόλυνση. Λέτε ότι μπορεί να γίνουν φωτοβολταϊκά σε αγρότες που δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Όμως, η εγγυητική των τραπεζών εξακολουθεί να θεωρείται σαν προϋπόθεση και κινδυνεύει να εξαντληθεί το δεκαοκτάμηνο χωρίς να μπορούν να έχουν τη σύνδεση. Αυτό σημαίνει εκτός των άλλων ότι χάνονται και οι ευνοϊκές τιμές΄΄.
Η Απάντηση Παπακωνσταντίνου
΄΄Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τους αγρότες δυσανάλογα μεγαλύτερο από ό,τι από άλλους. Άκουσα την πρότασή σας. Εγώ θα την δω αυτήν την πρόταση για να δούμε κατά πόσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα που λέτε, δηλαδή της μείωσης με ταυτόχρονη βοήθεια παράτασης, απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
΄΄Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, η σύμβαση αγοροπωλησίας για έργα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών από αγρότες ήταν 3.100 με ισχύ 295 μεγαβάτ έναντι 1.500 μεγαβάτ στο σύνολο των φωτοβολταϊκών. Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που έχουν μπει σε λειτουργία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 είναι μόλις 34 και αντιστοιχούν σε μια ισχύ 3,2 μεγαβάτ. Αυτό από μόνο του δείχνει το πρόβλημα στο οποίο αναφερθήκατε χωρίς καμία αμφιβολία. Όλοι οι υπόλοιποι εκτός αγροτών έθεσαν σε λειτουργία 260 μεγαβάτ΄΄ κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ