Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ΤΕΙ της περιοχής μας, στην Λαμία και την Χαλκίδα. Ξέρουμε τα προβλήματα τους, όσον αφορά την οργάνωση των σπουδών και την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν όταν λείπουν καθηγητές και συγγράμματα.
Όταν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εκπαιδευτικών, αίθουσες και εποπτικά μέσα για εργαστήρια. Όταν τα προγράμματα και το περιεχόμενο σπουδών, η λειτουργία τους και τα πτυχία που δίνουν είναι υποβαθμισμένα και χωρίς αντίκρισμα τις περισσότερες φορές. Όταν οι φοιτητές αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, σίτισης και αποτρεπτικό κόστος σπουδών που τους υποχρεώνει παράλληλα να εργάζονται.
Ξέρουμε πως 15.000 νέοι και οι οικογένειες τους επιδιώκουν, με χιλιάδες στερήσεις και αρκετές θυσίες, ένα πτυχίο που θα τους εξασφαλίσει μια θέση εργασίας έστω και αβέβαιης στο βάρβαρο κόσμο της φτώχειας, της ανέχειας και της ανεργίας.

Αντιλαμβανόμαστε πως ο καινούργιος νόμος για την ανώτατη παιδεία, που βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της γνώσης, σε αυτό το περιβάλλον, θα χειροτερεύσει τα πράγματα. Πως οδηγούν σε άσχημες εξελίξεις οι συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, η συνεργασία με τα ΑΕΙ που προβάλλεται σαν λύση αναβάθμισης προκειμένου να κρύψει την ισοπέδωση στο κατώτερο επίπεδο που θα έρθει. Πως η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τους επιχειρηματίες θα την υποδουλώσει στους στόχους και τις επιδιώξεις τους, όπως άλλωστε χρόνια τώρα επιδιώκουν η Ε.Ε και οι άλλοι υποστηρικτές των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Σε αυτές τις συνθήκες, νοιώθουμε την ανάγκη να αντιδράσουμε στις εκλογές των συμβουλίων - κοροϊδία, που εμπεδώνουν την σχέση των ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις. Να καταγγείλουμε τους εκπαιδευτικούς, που βλέπουν τις σχολές σαν μαγαζάκι τους και τις σχέσεις με την διοίκηση τους σαν διασφάλιση των συμφερόντων τους. Που θέλουν να εκμεταλλεύονται, με βάση ιδιοτελή συμφέροντα, την διαχείριση κονδυλίων και προγραμμάτων.

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θέλουμε να συντονίσουμε τον αγώνα μας με αυτόν του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να σταματήσει αυτή κατάσταση, που πληγώνει τη νεολαία της πατρίδας μας και υποθηκεύει το μέλλον της. Θέλουμε να αποκρούσουμε τις πολιτικές και τους νόμους της κυβέρνησης του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ που μας οδηγούν στον γκρεμό. Τις οδηγίες της Ε.Ε που μας οδήγησαν εδώ.

Ζητάμε να σταματήσει η παιδεία να είναι εμπόρευμα. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια να συγκροτούν καλά οργανωμένη, κεντρικά σχεδιαζόμενη, την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, που θα είναι αποκλειστικά





δημόσιου χαρακτήρα και δεν θα έχει σχέση με τους κεφαλαιοκράτες. Με επαρκή χρηματοδότηση, συγγράμματα, εγκαταστάσεις και υποδομές.
Να υπάρχουν καθηγητές που θα αποδέχονται τον κοινωνικό ρόλο του εκπαιδευτικού σε όφελος του λαού.

Σε αυτά τα πλαίσια καταδικάζουμε πολιτικά κάθε αρμόδιο και φυσικά την πολιτική της συγκυβέρνησης.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την πολιτική στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου που παρακολουθεί τα γεγονότα απαθές και αδιάφορο για την ουσία τους. Στέκεται στην ύπαρξη των σχολών για να ικανοποιήσουν την τοπική κίνηση και κατανάλωση και όχι στην ουσία της εκπαίδευσης που παρέχουν.



                                                                 ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
                                                                          ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
                                                                          ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
                                                                          ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ