Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Όχι στο χαράτσι, παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Λιβαδειάς



Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λιβαδειά πραγματοποίησαν χθες το πρωί φορείς και σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής ζητώντας «να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι» ενώ παράλληλα επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στους διευθυντές Δικτύου και Εμπορίας.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων «η επιβολή του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων παραβιάζει τόσο το σύνταγμα όσο και τους όρους της σύμβασης ιδιωτικού δικαίου που υπέγραψε η ανώνυμη εταιρία με τον κάθε καταναλωτή».
Σημείωσαν δε ότι «με βάση την υπ΄ αρίθμ. 33/2002 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το κράτος δεν μπορεί με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση να μεταβάλει μονομερώς, να τροποποιήσει ή να ακυρώσει έγκυρες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου».
Καταλήγοντας «επειδή από τις συμβάσεις – αιτήσεις παροχής ηλεκτροδότησης δεν προκύπτει υποχρέωση των πολιτών να πληρώνουν το λεγόμενο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» κάλεσαν τους εκπροσώπους της ΔΕΗ να εισπράττουν «μόνο το ροσό που προσφέρει ο πολίτης και το οποίο αφορά σην πληρωμή της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος (πλέον ΦΠΑ), στην πληρωμή των δημοτικών τελών και στην πληρωμή του τέλους της ΕΡΤ».
Από την πλευρά του ο διευθυντής ης Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου Δημήτρης Τζίμητρας έδειξε κατανόηση στα αιτήματα των φορέων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ανάγκη το ρεύμα χωρίς να έχει πρόθεση να έρθει σε αντιπαράθεση με τους πολίτες που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» ωστόσο τους παρέπεμψε στην αρμόδια Διεύθυνση Εμπορίας όπου ο διευθυντής Κώστας Μωραϊτης είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στην κεντρική διοίκηση στη Λαμία.
«Μαζί με όλους τους φορείς επιδώσαμε το ψήφισμα ενώ στη συνέχεια θα στείλουμε και εξώδικο ώστε να μη προχωρήσει η ΔΕΗ στην διακοπή ρεύματος στους συμπολίτες μας που δεν πληρώνουν το απάνθρωπο χαράτσι», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε παράλληλα την αλληλεγγύη των εργαζόμενων στην ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κατάσταση».
Παράλληλα αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στις συζητήσεις που διεξάγονται κάθε Τετάρτη με την συμμετοχή όλων των φορέων στο Ε.Κ. και κάλεσε τους πολίτες «να μην πληρώσει κανείς το χαράτσι διότι τα χρήματα αυτά πάνε στους τραπεζίτες»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Σεραφείμ Μωραΐτης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό που έχουν οι πολίτες μετά από ατομική σύμβαση με τη ΔΕΗ. Δεν πρέπει να γίνονται διακοπές ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το ρεύμα από τους πολίτες». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή «με την ανεργία να ξεπερνά το 25% γεγονός που στερεί από πολλούς την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Το μέλος της διοίκησης του Ε.Κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου δήλωσε: «Το κράτος έχει απλώσει το χέρι του στη τσέπη των πολιτών κάνοντας μια αφαίμαξη που καταστρέφει τους όρους επιβίωσή τους. Από τη μια έχουμε την ανεργία και από την άλλη τα χαράτσια. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση και ο αγώνας με αλληλεγγύη και συσπείρωση για να κάνουμε την δική μας επίθεση για μια δική μας εξουσία»
Στις δυσκολίες που θα είναι μεγαλύτερες το 2012 «με μεγαλύτερα χαράτσια» αναφέρθηκε η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση» Γιώτα Πούλου η οποία επίσης επεσήμανε: «Είμαστε εδώ σήμερα αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική και συμπαραστεκόμαστε σο όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Δηλώνουμε δημόσια στους δημότες ότι είμαστε εδώ, το Ε.Κ., οι φορείς και η αυτοδιοίκηση για να αντισταθούμε από κοινού».
Τέλος η περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα περιφέρειας Στερεάς» Δέσποινα Σπανούδη τόνισε: «Δώσαμε ένα μήνυμα ότι όλοι οι σύλλογοι μαζί μπορούν να λαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασίας μας, ότι μόνοι μας μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δώσαμε και ένα μήνυμα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ για αλληλεγγύη. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πληρώνοντας το χαράτσι δεν πληρώνουν τον κράτος. Το χαράτσι δεν έχει καμία σχέση με την φορολόγηση της μεγάλη ακίνητης περιουσίας που φοροδιαφεύγει σε όφελος των οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται τη χώρα».
Στην κίνηση που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, ο Δικηγορικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος, ΕΛΜΕ Βοιωτίας, το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στέρεας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιφέρειας Λιβαδειάς, ο ΑΚΟΛ, ο Σύλλογος Ελικωνίων, ο Σύλλογος Κρητών, ο Ερυθρός Σταυρός, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Γεωργίου, το ΕΠΑΜ Λιβαδειάς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα.
 tabloid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ