Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σφαγή στη Συρία.200 νεκροί!

Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι συριακές δυνάμεις σφυροκόπησαν την πόλη Χομς, υποστήριξαν ακτιβιστές σήμερα, μερικές ώρες προτού το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συζητήσει το σχέδιο Απόφασης που υποστηρίζει, χωρίς να αναφέρεται ρητά σε αυτό, το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που καλεί τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

  

«Ο απολογισμός των νεκρών τώρα είναι τουλάχιστον 217 νεκροί στη Χομς, 138 εξ αυτών στη συνοικία Χαλίντια», είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν πάνω από 400 τραυματίες.

   

«[Οι] συριακές δυνάμεις σφυροκοπούν τη συνοικία με όλμους από πολλαπλές τοποθεσίες, ορισμένα κτίρια είναι στις φλόγες. Υπάρχουν επίσης κτίρια τα οποία καταστράφηκαν», πρόσθεσε.

    Σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο κάλεσε «το συριακό λαό σε όλες τις περιοχές [της χώρας] να βγει στους δρόμους των πόλεων και των χωριών και να ξεσηκωθεί εναντίον του καθεστώτος το οποίο διέπραξε μια αληθινή σφαγή. . . στη Χομς».

   


Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι εξελίσσονται σφοδρές, «σημαντικές μάχες» ανάμεσα στο στρατό και σε αποστάτες των ένοπλων δυνάμεων στη Χομς.

    Δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν οι πληροφορίες που δίνουν ούτε οι ακτιβιστές ούτε η κυβέρνηση και κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία, αφού η Δαμασκός περιορίζει την πρόσβαση σε ανεξάρτητα ΜΜΕ. 

   

Στα Ηνωμένα Έθνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται εντός της ημέρας για να συζητήσει το Ευρωπαϊκό και Αραβικό σχέδιο Απόφασης που υιοθετεί το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου και καλεί τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, 

  

Διπλωμάτες χωρών-μελών του ΣΑ είπαν νωρίτερα ότι δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία --η οποία έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση θα έδινε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ή την ‘αλλαγή καθεστώτος’ από ξένες δυνάμεις στη Συρία-- θα απόσχει ή θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του σχεδίου απόφασης.

   

Η συνάντηση αναμενόταν να αρχίσει στις 09:00 ώρα Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (16:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα αλλά η Ρωσία ζήτησε να γίνει στις 11:00 (18:00), σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

  

Η Γαλλική διπλωματία ανέφερε ότι προβλέπει την διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα το αργότερο την Δευτέρα.

Εισβολή στη πρεσβεία της Συρίας στο Κάϊρο

  Πλήθος Σύρων εισέβαλε στην πρεσβεία της Συρίας στο Κάιρο, καταστρέφοντας έπιπλα και εξοπλισμό και βάζοντας φωτιά σε τμήματα του κτιρίου, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη αιματοχυσία στη χώρα τους, ανακοίνωσε αξιωματούχος της πρεσβείας και αυτόπτες μάρτυρες.

   

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τις συριακές πρεσβείες στην Βρετανία, την Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση ακτιβιστών υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Χομς. 

    Στο Κάιρο, ο αξιωματούχος της πρεσβείας Αμάρ Μοχάμεντ δήλωσε πως ενημερώθηκε από τους αξιωματούχους ασφαλείας για την επίθεση στη διάρκεια της νύχτας. Η κατάσταση νωρίς το πρωί στην περιοχή ήταν ήρεμη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να φρουρούν την πρεσβεία. 

    Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε αστυνομικό τμήμα κοντά στην πρεσβεία ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έξι Σύροι που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων. 

 

  Η πύλη της πρεσβείας στο κεντρικό Κάιρο καταστράφηκαν όπως και έπιπλα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές στον δεύτερο όροφο, τόνισε αυτόπτης μάρτυρας. Τμήματα του πρώτο όροφο έχουν καεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

  

Είναι η δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα που η συριακή πρεσβεία στην Αίγυπτο δέχεται επίθεση από διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Ασαντ.
 onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ