Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Βάζουν χέρι στις συντάξεις για το "ναι" της τρόικας


Βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας. Διαβάστε ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν ξανά το εισόδημά τους να μειώνεται


Συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, είχε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Εργασίας, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστούν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, που λείπουν για να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω οικονομική διαφορά, ήταν ένας από τους λόγους που αναβλήθηκε το Eurogroup της Τετάρτης.
Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μια ακόμα επώδυνη συμφωνία για τους συνταξιούχους. Τα 100 εκ. θα αντληθούν από τις κύριες συντάξεις και τα 200 εκ. από τις επικουρικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και η τρόικα κατέληξαν σε περικοπές 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και 20% στις συντάξεις των ειδικών ταμείων - ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών - από ένα ποσό και πάνω το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ των 1.200 και των 1.300 ευρώ.
Από τις περικοπές αυτές, αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά 100 εκατ. ευρώ (50 εκατ. από τα ειδικά Ταμεία και 50 εκατ. από το ΝΑΤ).
Το βάρος στις επικουρικές
Συμφωνήθηκε, επίσης, οριστικά ότι το ποσό των 200 εκατ. που υπολείπεται, θα αναζητηθεί από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Για τις επικουρικές εξετάζονται δυο βασικά σενάρια και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι τελικές αποφάσεις ληφθούν το πρωί της Τετάρτης.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μειώσεις μόνο στις επικουρικές των ελλειμματικών Ταμείων, κατά 15% στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ και κατά 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει περικοπές σε όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία κατά 10% στις συντάξεις από τα 250 έως τα 300 ευρώ και κατά 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Η τρόικα ζήτησε και έλαβε όλα τα σχετικά στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων των συντάξεων και τα ποσά τα οποία λαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ