Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ανακάλυψαν εντυπωσιακή σαρκοφάγο αξιωματούχου στην Αίγυπτο

Bρισκόταν θαμμένη επί 4.000 χρόνια μέσα στο χώμα.Την έφερε όμως ξανά στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη. 


Οι ανασκαφές που έγιναν στη θέση Κουμπέτ Ελ - Χάουα στο Ασουάν της Αιγύπτου αποκάλυψαν ένα εκπληκτικό ξύλινο πρόσωπο, εξαιρετικά διατηρημένο, που προφανώς ανήκε σε σημαίνον άτομο της αιγυπτιακής κοινωνίας. 


Και όπως φαίνεται...


η σαρκοφάγος περιείχε το σώμα ενός ανθρώπου, που μπορούσε εν ζωή να υπερηφανεύεται για τα εξαιρετικά λεπτά χαρακτηριστικά του προσώπου του.


Η ανακάλυψη έγινε από μία ισπανική αρχαιολογική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο της Χαέν [με συνεργαζόμενους επίσης, τα Πανεπιστήμια της Γρανάδας και του Λονδίνου], η οποία εργάζεται στην περιοχή από το 2008 με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεχάντρο Χιμένες Σεράνο.


Είκοσι μούμιες καθώς και έναν τάφο του 1830 π. Χ. έχει φέρει στο φως αυτή η ομάδα κατά τη φετεινή ανασκαφική περίοδο, που άρχισε τον Ιανουάριο ενώ στο παρελθόν είχε αποκαλύψει άλλους δύο τάφους.


Η νεκρόπολη στο Κουμπέτ Ελ - Χάουα ήταν σε χρήση από 2250 π. Χ. και υπήρξε η τελευταία κατοικία για μερικούς από τους πιο σημαντικούς αξιωματούχους της χώρας. 


Συνολικά μάλιστα θεωρείται ότι περιλαμβάνει το λιγότερο 40 τάφους, λαξευμένους στο βράχο.


Οπως αποκαλύπτει εξάλλου ο Σεράνο στην ανασκαφή έχουν χρησιμοποιηθεί νέες τεχνολογίες όπως η RTI και η σάρωση σε 3D, που βοηθά στην ανάγνωση των ιερογλυφικών κειμένων με μεγαλύτερη ακρίβεια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ