Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Το Ίδρυμα Γεώργιος Παπανδρέου ζητούσε 1,6 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Το Ίδρυμα Γεώργιος Παπανδρέου ζητούσε 1,6 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ ζητούσε το Ίδρυμα «Γεώργιος Παπανδρέου» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ προκειμένου να ψηφιοποιήσει το αρχειακό υλικό του. Η αίτηση απορρίφθηκε πριν από λίγες μέρες αλλά το Ίδρυμα επανέρχεται σήμερα εκφράζοντας τη λύπη του και τονίζοντας ότι χρηματοδοτείται μόνο από φίλους και μέλη της οικογενείας Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, το Πνευματικό Ίδρυμα Γεώργιος Παπανδρέου είχε αιτηθεί την χρηματοδότηση του έργου ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου του, με το πλαίσιο «Ψηφιακές υπηρεσίες παιδείας - πολιτισμού» του ΕΣΠΑ, αλλά αυτήν την εβδομάδα το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης απέρριψε την αίτηση για τυπικούς κυρίως λόγους. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, το Ίδρυμα δεν προσκόμισε υπογεγραμμένο Πλαίσιο Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), όπως απαιτούσε η πρόσκληση του ΕΣΠΑ, ενώ στην αίτηση δεν υπήρχε απόφαση αρμόδιου συλλογικού οργάνου του Ιδρύματος για την υποβολή της πρότασης.
Στη σημερινή του ανακοίνωση, το Ίδρυμα επιχειρεί να απαντήσει στα δημοσιεύματα του Τύπου που το ήθελαν να αιτείται κρατικής χρηματοδότησης. Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, η κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα αυτού του τύπου διακόπηκε από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, και επισημαίνει ότι χωρίς άλλου είδους χρηματοδότηση (όπως το ΕΣΠΑ) δυσκολεύεται στην εκπλήρωση του έργου του.
Ειδικότερα, το Ίδρυμα αναφέρει ότι το έργο του συνεχίζεται πλέον με την στήριξη των φίλων και των μελών της οικογενείας Παπανδρέου και τονίζει ότι τα μέλης της οικογένειας Παπανδρέου δεν μπορούν -με βάση το καταστατικό του- να έχουν αμοιβή ή άλλου είδους απολαβές από τη δραστηριότητα του. Τέλος, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αν είχε εγκριθεί δεν θα χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα κατέληγε στα ταμεία του Ιδρύματος καθώς τα χρήματα θα πήγαιναν απευθείας στον ανάδοχο που θα επιλέγονταν με διαγωνισμό από το υπουργείο για την ψηφιοποίηση του αρχείου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ