Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η προκήρυξη για τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ



Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις και τα δικαιολογητικά
Tην προκήρυξη για την εισαγωγή υποψηφίων στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, αλλά και πληροφορίες για την υγειονομική εξέταση και τη φοίτηση στη σχολή.
permissos
Όπως έγινε γνωστό, ο ακριβής αριθμός των εισαγομένων στη σχολή, ανά κατηγορία, θα καθορισθεί με συμπληρωματική προκήρυξη, η οποία θα γνωστοποιηθεί μετά την έκδοση της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α. των υπουργών Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, που αφορά στον καθορισμό αριθμού εισαγομένων στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι, που κατέχουν βεβαίωση πρόσβασης ημερήσιου Γενικού Λυκείου, των ετών 2010 ή 2011, μπορούν εφόσον επιθυμούν, να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη συγκεντρωθείσα βαθμολογία στην πιο πρόσφατη εξέτασή τους, για το 10% των θέσεων.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πάντως, θα πρέπει να απευθύνονται στα λύκεια της περιοχής τους προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία και τις λοιπές λεπτομέρειες των εξετάσεων.
Αναφορικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου καθώς και για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση), για την εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ανθυπαστυνόμοι, οι αρχιφύλακες, οι υπαρχιφύλακες και οι αστυφύλακες οι οποίοι:

  • Δεν υπερβαίνουν το 30ό έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των εξετάσεων, δηλαδή την 31-12-2012. Κατά συνέπεια, στον παρόντα διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1-1-1983 και μεταγενέστερα.
  • Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της χώρας.
  • Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή κατάταξης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
  • Έχουν ευμενή πρόταση των ιεραρχικά προϊσταμένων τους ότι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και διαγωγή. 

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση-δήλωση μέχρι 4/4/12 με τα εξής δικαιολογητικά:
  • Αίτηση συμμετοχής
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν καταθέσει αίτηση-δήλωση για:
- συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ' Τάξης του Γενικού Λυκείου, ή
- συμμετοχή για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση).

Στην ίδια δήλωση αναφέρουν αν υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες και σε ποιες του άρθρου 42 του ν. 1481/1984, αν επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού δικαιώματος και αν έχουν ή δεν έχουν κάνει χρήση αυτού, για την εισαγωγή τους σε άλλη σχολή της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Ποιοι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις ειδικές κατηγορίες υπάγονται οι παρακάτω υποψήφιοι:
  • Πολύτεκνοι και τέκνα τους.
  • Τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και αναπήρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει αστυνομικού προσωπικού ειρηνικής περιόδου.
  • Τέκνα αναγνωρισμένων, βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
  • Τέκνα ή εν χηρεία σύζυγοι αστυνομικού προσωπικού που πέθανε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας της υπηρεσίας.
  • Ένα τέκνο Ελλήνων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ή έχουν ανικανότητα σε ποσοστό τουλάχιστον 67% συνεπεία τρομοκρατικής πράξης.
  • Γονείς τριών τέκνων και τέκνα τους. Διευκρινίζεται πως εάν ο αριθμός των επιτυχόντων υποψηφίων που ανήκουν στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες δεν καλύπτει τον αριθμό των θέσεων των κατηγοριών αυτών, οι θέσεις που υπολείπονται συμπληρώνονται από επιτυχόντες της γενικής κατηγορίας κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά.

Η υγειονομική εξέταση και η φοίτηση στη σχολή
Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα κριθούν εισακτέοι στη Σχολή Αξιωματικών υποβάλλονται -μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Παιδείας και πριν κληθούν για φοίτηση- σε υγειονομικές εξετάσεις ενώπιον της αρμόδιας Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Υ.Ε.). Όσοι από αυτούς κριθούν ως μη ικανοί, δεν καλούνται για φοίτηση και θεωρούνται αποτυχόντες. Για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων καλούνται άλλοι υποψήφιοι από τον πίνακα επιλαχόντων, κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά.

Ειδικά οι γυναίκες που κρίνονται μη ικανές, λόγω κύησης ή λοχείας, εισάγονται για φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών, είτε στην ίδια εκπαιδευτική περίοδο, με τους περιορισμούς της διάταξης της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Π.Δ. 319/1995, όπως ισχύει κάθε φορά, είτε στην επόμενη, εφόσον κριθούν ικανές από την Α.Υ.Ε. και δεν απώλεσαν τα απαιτούμενα προσόντα, εκτός του ορίου ηλικίας.
Αν στην τελευταία περίπτωση συντρέχει νέα κύηση ή λοχεία, εισάγονται για φοίτηση στη σχολή το αργότερο την αμέσως επόμενη εκπαιδευτική περίοδο, εφόσον κριθούν ικανές.
Κατά τα λοιπά, η φοίτηση στη σχολή, η οποία είναι ισότιμη με Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα, ενώ οι επιτυχόντες που προέρχονται από το αστυνομικό προσωπικό εγγράφονται στο Γ' εξάμηνο σπουδών και συνεκπαιδεύονται μετά των λοιπών δοκίμων υπαστυνόμων.
Οι δόκιμοι υπαστυνόμοι που αποβάλουν την ιδιότητά τους αυτή για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από λόγους υγείας, υποχρεούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο αποζημίωση, που είναι ίση με το γινόμενο του 65% του συνόλου των καθαρών μηνιαίων αποδοχών υπαστυνόμου Β' επί τον αριθμό των μηνών που έχουν φοιτήσει στη σχολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ