Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Πανάκριβοι πειραματισμοί..



Στην προ μνημονίου εποχή, μέχρι τον Απρίλιο του 2010, πολλές φορές αναρωτηθήκαμε και από αυτήν εδώ τη στήλη, αν η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ήταν μονόδρομος με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας ή οδηγήθηκε συνειδητά η χώρα στο μηχανισμό και στο δραματικό αδιέξοδο.



Στο ερώτημα αυτό, που βασανίζει δέκα εκατομμύρια Ελληνες, καλείται να δώσει απάντηση η...αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 και να απαντήσει αν αυτό "φουσκώθηκε" τεχνητά ή το 15,9% ήταν πραγματικό, αν και η εμπειρία από επιτροπές της Βουλής δεν μας δίνει πολλές ελπίδες για ουσιαστική έρευνα.
Όμως, η κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, την περασμένη Τρίτη, ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική ασχέτως αν ο κ. Χριστοδούλου επιχείρησε χθες να ανασκευάσει τα όσα είπε ενώπιον των βουλευτών.
Χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το Φεβρουάριο του 2010, κατά την οποία παρομοίαζε την ελληνική οικονομία ως "Τιτανικό" που έπεσε στο παγόβουνο, χαρακτήρισε "ατυχή για τις αγορές" τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν εξασφαλιζόταν δανεισμός από τη Γερμανία.
«Ενώ οι αγορές άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ., ξαφνικά έλεγαν: Καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;. Και ξαφνικά φρίκαραν.
Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται; Κι εγώ, αρκέστηκα να πω, μη μου χαλάτε την αγορά;» ανέφερε ο αποκαλυπτικός επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος τοποθετήθηκε στον Οργανισμό επί ημερών του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο άνθρωπος είπε αυτά που παρατηρούσαμε και επισημαίναμε όλοι. Δηλαδή κάθε φορά που τα spreads έπεφταν, μια δήλωση κυβερνητικού παράγοντα, αυτομάτως τα ξαναφούντωνε προκαλώντας ερωτηματικά "μα μήπως το κάνουν επίτηδες";
Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η ένταξη της χώρας στο πιο μακρύ τούνελ της ιστορίας της, από το οποίο δεν πρόκειται να βγει για τουλάχιστον μία γενιά.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το μνημόνιο Νο 2 τελειώνει το 2014, από το 2015 ξεκινά άλλο, γιατί ακόμα η χώρα δεν θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές, από το 2020 θα πρέπει να λάβει και πρόσθετα μέτρα για να μειώσει το χρέος στο 88% το 2030 και κατόπιν να λάβει πρόσθετα μέτρα για να μειώσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ.
Πανάκριβοι οι οικονομικοί πειραματισμοί.
Π.Φ.Κακούρης
(αναδημοσιεύεται από την Ναυτεμπορική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ