Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Προβόπουλος: Οι μισθωτοί θα χάσουν έως 20% την επόμενη διετία

Προβόπουλος: Οι μισθωτοί θα χάσουν έως και 20% την επόμενη διετία

Ζοφερές θα είναι οι προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου για τους μισθούς και την ανεργία την επόμενη διετία. Στην ετήσια έκθεσή του, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Τρίτη εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τη διετία 2012 - 2013 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα χάσουν ένα 20% των μισθών τους και του δημοσίου ένα επιπλέον 10%.
Με την ανεργία να κυμαίνεται στο 20%, η «ευθύνη» αποδίδεται στην καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τον αντιπαραγωγικό τρόπο λειτουργία των οργανισμών και των επιχειρήσεων.
Η έκθεση του κ. Προβόπουλου θα εκτιμά ότι -για το 2012- οι μέσες ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών θα μειωθούν κατά μέσο όρο από 9,3 έως 10,1% σε πραγματικούς όρους.
Η μεγαλύτερη μείωση θα σημειωθεί στον ιδιωτικό τομέα και αναμένεται να κυμανθεί από 9,6 έως και 10,9% σε πραγματικούς όρους, ενώ η αντίστοιχη στον δημόσιο τομέα θα κυμαίνεται περί το 8,3%.
Για το 2013, εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να μειωθούν σχεδόν κατά 9%. Μικρότερες, στο 6%, αναμένεται να είναι οι μειώσεις στο Δημόσιο ενώ ο μέσος όρος για το σύνολο της οικονομίας αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 7%.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο οι «μέσες ονομαστικές αποδοχές» στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μειώθηκαν το 2010 κατά 4,8% ενώ 2011 κατά 3%.
Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκτιμά ότι φέτος η συνολική απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3% και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 19%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ