Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Στον αέρα η διαδικασία μετατροπής των ΕΑΣ μετά την μη ψήφιση δύο απαραίτητων τροπολογιών

Στον αέρα η διαδικασία μετατροπής των ΕΑΣ μετά την μη ψήφιση δύο απαραίτητων τροπολογιών Προβλήματα στη συνέχεια της διαδικασίας μετατροπής των συνεταιρισμών σύμφωνα με τον νέο νόμο, αναμένεται να προκαλέσει η μη ψήφιση δύο τροπολογιών επί του Νόμου 4015/2012 και συγκεκριμένα στο άρθρο 18 η προσθήκη της Παραγράφου 10 και στο άρθρο 19 η αντικατάσταση της παραγράφου ε.ε. Ουσιαστικά – σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ΕΑΣ – οι δύο αυτές τροπολογίες διευκρίνιζαν πως θα γίνει ο μετασχηματισμός των οργανώσεων. Οπότε αυτή την στιγμή δεν είναι ουσιαστικά προκαθορισμένη η «διαδρομή» με αποτέλεσμα οι Ενώσεις να μην γνωρίζουν την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν. «Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική γιατί 100 και πλέον ενώσεις είναι σε αβέβαιο νομικό και θεσμικό καθεστώς σε μια περίοδο που το εμπόριο εφοδίων βρίσκεται στο αποκορύφωμά του ενώ σε δύο περίπου μήνες θα “μπούμε” στην εμπορία των δημητριακών, αναφέρουν συνεταιριστές στον ΑγροΤύπο.
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με ορισμένες από τις ΕΑΣ. Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου μας αναφέρει: «Πλέον επαληθεύονται όλα αυτά που φοβόμασταν και που είχαμε επισημάνει σαν Ένωση Αμυνταίου. Από την αδράνεια και της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΥπΑΑΤ, από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και των δύο, αυτή την στιγμή όλο το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας και ιδιαίτερα οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις βρίσκονται σε αβέβαιο νομικό και θεσμικό καθεστώς.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρόεδρου της ΕΑΣ Λάρισας στον ΑγροΤύπο: «Ο νόμος 4015 δεν δίνει ερμηνεία για το πώς θα πρέπει να γίνουν οι συγχωνεύσεις. Αυτές οι τροπολογίες που δεν ψηφίστηκαν έδειχναν ουσιαστικά τον τρόπο. Πρακτικά το όλο θέμα λοιπόν της μετατροπής έχει κολλήσει. Αυτό είναι τεράστια ζημιά για το συνεταιριστικό κίνημα αφού όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσουμε τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χάνουμε τα σιτηρά».

Ο νέος νόμος και η αγορά αγροτικών εφοδίων

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη απηύθυνε πρόσφατα, η ΕΑΣ Τρικάλων με θέμα: «Αλλαγή πολιτικής εταιρειών προμήθειας αγροτικών εφοδίων ως απόρροια της αβεβαιότητας που προκαλεί ο Ν. 4015/2011 για τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών». Στην επιστολή μεταξύ άλλων η ΕΑΣ Τρικάλων αναφέρει ότι «μέχρι πρότινος οι εταιρείες προμήθειας αγροτικών εφοδίων ήθελαν την εξόφληση των παραγγελιών την περίοδο της συγκέντρωσης. Έδιναν, επομένως, στις Ενώσεις το περιθώριο να διευκολύνουν τους αγρότες με πίστωση για την προμήθεια των απαραίτητων εφοδίων για τη σπορά και την παραγωγή».
Και προσθέτει: «Τώρα, οι εταιρείες προμηθεύουν αγροεφόδια μόνο όταν πληρώνονται τοις μετρητοίς επικαλούμενες και το μεταβατικό στάδιο μέχρι την εφαρμογή του Ν. 4015/2011 και την ολοκλήρωση των διαδικασιών προσαρμογής των Ενώσεων και των Συνεταιρισμών βάσει των προβλέψεων αυτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ