Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Γιορτάστηκε την Κυριακή η Απελευθέρωση της Λιβαδειάς


Γιορτάστηκε την Κυριακή η Απελευθέρωση της Λιβαδειάς
Με εθνική υπερηφάνεια αλλά και πατριωτική συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών η εφετινή επετειακή γιορτή η απελευθέρωση της Λιβαδειάς στη 1η Απριλίου 1821 στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με κεντρικό ηρωικό πρόσωπο τον απελευθερωτή Αθανάσιο Διάκο.
Ο αρχιμανδρίτης Δοσίθεος Καστόρης, αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς και στις ηρωικές μορφές του Αθανασίου Διάκου, του Ησαΐα Σαλώνων και του Νεοφύτου της Αταλάντης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Δήμου Λεβαδέων και τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, στην προτομή του Αθανασίου Διάκου στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής και ο βουλευτής Μιχάλης Γιαννάκης.
«Ιστορική επέτειος ιστορική μνήμη για τη Λιβαδειά. Σαν σήμερα απελευθερώθηκε η Λιβαδειά και αποτίσαμε φόρο τιμής σε αυτόν τον ιερό χώρο απ΄ όπου ξεκίνησε η διαδικασία της απελευθέρωσης της Ρούμελης», σημείωσε ο Ν. Παπαγγελής και πρόσθεσε: «Τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας το μήνυμα της ημέρας είναι να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα γιατί σήμερα υπάρχει πόλεμος οικονομικός. Αν τα συμφέροντα, αν οι τράπεζες, αν τα spread είχαν πατρίδα τότε θα είχαμε πόλεμο με όπλα. Πρέπει λοιπόν με περισυλλογή και αλληλοϋποστήριξη να κρατήσουμε ψηλά το φρόνιμα ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε και τον εαυτό μας αλλά κυρίως ο ένας τον άλλο».
Σχετικά με την επέτειο της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς μίλησε και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Γιώργος Κωσταγιάννης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ευλόγησαν και καθαγίασαν την ιερή αυτή τελετή της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς ο Μητροπολίτης Αθηνών Διονύσιος, οι αείμνηστοι επίσκοποι Αμφίσσης Ησαΐας και της Αταλάντης ο Νεόφυτος. Παρευρέθησαν τότε και οι απόστολοι της φιλικής εταιρείας Αθανάσιος Ζαρίφης και Δήμος Αντωνίου με τους προκρίτους του τόπου και άπειρο πλήθος. Στον τόπο που διάλεξε ο Θεός και η ανθρώπινη μοίρα, σ’ αυτό τον καθαγιασμένο τόπο, στην Αγία Παρασκευή, στο εκκλησάκι ο Αθανάσιος Διάκος ύψωσε την σημαία που διασώθηκε μέχρι σήμερα, και έγραφε ‘’ελευθερία ή θάνατος’’. Τελούμε τη μέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Ρουμελιώτες αγωνιστές και όλης της Ελλάδος. Στιγμές του ελληνικού ξεσηκωμού κατά των Τούρκων, στιγμές που δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρόσωπα που πρέπει να τιμούμε και λαός που πρέπει να σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του. Άλλωστε τους κρίσιμους καιρούς ας θεμελιώσουμε την ελπίδα μας στην ποιητική ενθύμηση του Γιάννη Ρίτσου ‘’τη ρωμιοσύνη μην την κλαις’’».
 tabloid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ