Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πόσοι Έλληνες έχουν τελικά Cayenne;


Με τους δημοφιλείς "μύθους" που κυκλοφορούν για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, ασχολείται το BBC αποκαθιστώντας την αλήθεια. Μία από τις περιπτώσεις είναι ο αριθμός των Porsche Cayenne που κατέχουν Έλληνες....

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι σίγουρα έκανε εντύπωση η δήλωση πως "πριν από δύο χρόνια, κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους περισσότερες Porsche Cayenne από όσους δήλωναν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ".

Η εκτίμηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανήκει στον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Ηρακλή Πολεμαρχάκη, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Warwick.

Ωστόσο η αλήθεια ήταν ότι ο ίδιος είχε μιλήσει για την περίπτωση της Λάρισας και τον αριθμό των αυτοκινήτων αυτής της μάρκας που κυκλοφορούν εκεί, σε σχέση με όσα δηλώνουν στην εφορία.

Ερωτηθείς ο κ. Πολεμαρχάκης διευκρινίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή "ο αριθμός των Cayennes ανά κάτοικο είναι διπλάσιος από αυτόν που ισχύει στις χώρες του ΟΟΣΑ".

Η αλήθεια, σύμφωνα με το BBC, είναι ότι το 2010, υπήρχαν 311.428 Έλληνες που δήλωσαν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και φυσικά δεν ήταν τόσες οι Cayenne που κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους.

Ο εκπρόσωπος της Porsche, Λούκας Κούντζε, αναφέρει ότι όλη η ιστορία στερείται λογικής βάσης και υποστηρίζει ότι πούλησαν συνολικά 1.500 Porsche Cayenne στην Ελλάδα από το λανσάρισμα της μάρκας και μετά, δηλαδή στη διάρκεια εννιά ετών.

Όπως φαίνεται λοιπόν δεν κυκλοφορούν όλοι στην Ελλάδα με Cayenne, ωστόσο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι υπαρκτό. Σύμφωνα με το BBC, μία αλήθεια - λιγότερο ηχηρή αλλά πάντως πικρή - είναι ότι τα έσοδα από τη φορολογία αντιστοιχούν σε 4,7% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή το μικρότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.


Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις επιβάλλουν μηδαμινούς φόρους αλλά γιατί ορισμένοι Έλληνες δεν δηλώνουν όσα πραγματικά κερδίζουν.

Πέρυσι, σημειώνει το άρθρο, ο επικεφαλής της "Ομάδας Δράσης", Χορστ Ράιχενμπαχ εκτίμησε ότι τα έσοδα που χάνει το ελληνικό κράτος από τη φοροδιαφυγή είναι της τάξης των 60 δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ