Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Εικόνες-σοκ: Δεκάδες γυναικόπαιδα νεκρά από τις σφαγές του καθεστώτος του Άσαντ

Φρίκη και αποτροπιασμός από την σφαγή στην Χούλα της Συρίας [εικόνες & βίντεο]

Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από την σφαγή στην πόλη Χούλα της Συρία, την Παρασκευή, κατά την οποία 108 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 300 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται πολλές γυναίκες και πολλά παιδιά.
Πρόκειται για την πιο αιματηρή σύγκρουση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής από την έναρξη της εξέγερσης στην Συρία τους τελευταίους 14 μήνες. Ωτσόσο οι συριακές αρχές του Μπασάρ αλ Άσαντ διαψεύδουν πως στην περιοχή έγινε κάποια επίθεση.

Μετά την διάψευση του καθεστώτος, οι παρατηρητές του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν πως στην πόλη έπεσαν οβίδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης, ενώ όπως έγινε γνωστό, άντρες της πολιτοφυλακής -γνωστοί ως Shabiha- εισέβαλαν σε σπίτια κατοίκων σφαγιάζοντας ολόκληρες οικογένειες.

«Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και δολοφονούσαν οικογένειες, τη μια μετά την άλλη» ανέφερε πηγή στην «Daily Telegraph». Όπως περιγράφηκε στην εφημερίδα, ο αναπληρωτής διοικητής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, Μάρτιν Γκρίφιθς, οι εικόνες μετά την σφαγή ήταν κάτι παραπάνω από σοκαριστικές. «Είναι πολύ δύσκολο. Είδαμε μια μάνα νεκρή μαζί με τα τέσσερα μικρά παιδιά της», είπε ο Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες όσων επέζησαν, οι άνδρες της πολιτοφυλακής, σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους τους οποίους είτε πυροβολούσαν εξ επαφής, είτε σφαγιάζοντάς τους.

Όπως ήταν φυσικό από την σφαγή και από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν, προκλήθηκε διεθνής κατακραυγή, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε «με τους εντονότερους δυνατούς όρους» τη Συριακή κυβέρνηση για την διάπραξη της επίθεσης με τη χρήση βαρέων όπλων στη Χούλα.

Τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου «καταδίκασαν επίσης τις δολοφονίες αμάχων με πυρά από μικρή απόσταση και από άγρια σωματική κακομεταχείριση», ενώ ανάμεσά τους ήταν η Ρωσία και η Κίνα, χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι της Συρίας,
Η ανακοίνωση αναγνώστηκε έπειτα από την τρίωρη έκτακτη συνεδρίαση του σώματος από τον αναπληρωτή πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν στα Ηνωμένα Έθνη, Ταφίγκ Μουσάγεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ