Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Νέα φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες

 
Στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ προσδιορίζουν έλληνες τραπεζίτες το ύψος της φυγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες κατά τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

 

Το ποσό αυτό, που αναλογεί περίπου στο 0,75% του συνόλου καταθέσεων σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, ακολουθεί τα περίπου...  700 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αναληφθεί ή μεταφερθεί την περασμένη εβδομάδα.

Η εκροή κεφαλαίων επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Παπούλιας επικαλέσθηκε στοιχεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο τραπεζίτη, οι εμπειρίες των τελευταίων ημερών «εγείρουν την ανησυχία ότι ο [ρυθμός] αναλήψεων θα επιταχυνθεί», ενώ ένας άλλος τραπεζίτης στάθηκε στο ότι οι καταθέτες δεν διστάζουν να διακόψουν μέχρι και τις προθεσμιακές τους καταθέσεις προκειμένου να αποσύρουν χρήματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι από τα τέλη Απριλίου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εντολών για αγορά ξένων ομολόγων.

Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έκθεση της γερμανικής Μπούντεσμπανκ στις κεντρικές τράπεζες του νότου της ευρωζώνης μέσω του συστήματος μεταφοράς κεφαλαίων Target-2 (έκθεση που διευρύνεται με τη μεταφορά κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης) ανερχόταν τον Απρίλιο σε 644 δισεκατομμύρια ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ