Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Νίκη Ολάντ στη Γαλλία

«Η λιτότητα δε μπορεί πλέον να θεωρείται μονόδρομος και νομοτέλεια: η αποστολή μου είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση, η ελπίδα για το μέλλον» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Φρανσουά Ολάντ στη πρώτη ομιλία του μετά τη κατάκτηση της γαλλικής προεδρίας.


Από το Μέγαρο των Ηλυσίων επισήμανε χαρακτηριστικά πως...


«απόψε, δεν υπάρχει παρά μια και μόνη Γαλλία, ενωμένη. Κανένα παιδί της Γαλλικής Δημοκρατίας δε θα βρεθεί παραμερισμένο, όλοι είναι ίσοι στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Γαλλία».


Παράλληλα, τόνισε πως στις προτεραιότητες του είναι η διατήρηση του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου, προκειμένου να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά αλλά και «η μετάβαση σε ένα πιο οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης, η ισότητα ανάμεσα σε όλες τις επαρχίες, μητροπολιτικές και υπερπόντιες, της Γαλλίας, ο αναπροσανατολισμός της Ευρώπης».


Ο νέος Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τους Γάλλους που τον εμπιστεύτηκαν και του δίνουν τη δυνατότητα να φέρει ένα νέο αέρα αλλαγής, ενώ σημείωσε πως αναγνωρίζει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.


Ο Φρανσουά Ολάντ συγκέντρωσε περίπου 52%, ενώ τέως -πλέον - πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συγκεντρώσε 47,5%.


Η συμμετοχή ξεπέρασε το 80% και διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τον πρώτο γύρο, χαμηλότερα ωστόσο από τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007.


Να σημειωθεί ότι με τη νίκη Ολάντ η κεντροαριστερά επιστρέφει στα Ηλύσια Πεδία ύστερα από 17 χρόνια.


Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ορκιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.


Ο ήδη απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του.


«Απέτυχα να πείσω το γαλλικό λαό, και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους του. 


Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι επικεφαλής του UMP στις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ