Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δράσεις από την Αντικαρκινική στη Λιβαδειά για την Ημέρα κατά του Καπνίσματος


Στις 31 Μαΐου, κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Το κάπνισμα προκαλεί τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια, το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό, το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και οικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών ενώ το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο και μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
«Το κάπνισμα όπως έχει αποδειχθεί σκοτώνει και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία προσπαθεί πάρα πολλά χρόνια με σειρά δράσεων να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος με στόχο την διακοπή του. Το Κέντρο μας στην Παιανία είναι το καλύτερο και συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. Ελπίζουμε το 2012 οι καπνιστές να είναι πολύ λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε σε δηλώσεις το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΕ  του Παραρτήματος Λιβαδειάς Άννα Καράμπελα.
Παράλληλα η κ. Καράμπελα εξέφρασε την ευχή να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να δοθεί στην Αντικαρκινική το κληροδότημα του Λ. Δέδε προκειμένου να αξιοποιηθεί προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια στους κατοίκους της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής.
«Μας έχουν υποσχεθεί ότι μετά τις εκλογές θα μας δώσουν το κτήριο, αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό και περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος το Παράρτημα Λιβαδειάς της Ε.Α.Ε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια και συνομίλησε με πολίτες και ενδιαφερόμενους στους οποίους υπενθύμισε τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος προτείνοντάς τους παράλληλα ενημέρωση για το πώς μπορούν και που πρέπει να απευθύνουν και να ζητήσουν βοήθεια για την διακοπή του.
 siriosfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ