Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΕΚΤ: Ρευστότητα τέλος για τις ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Ρευστότητα τέλος για τις ελληνικές τράπεζες
Ολοένα και αυξάνεται η πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτήν την φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε από τις 25 Ιουλίου να σταματήσει να δέχεται «την προσκόμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων».
Συγκεκριμένα η απόφαση λέει χαρακτηριστικά πως δεν δέχεται «την προσκόμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρων για αναχρηματοδότηση, λόγω της λήξης του προγράμματος επαναγοράς διαπραγματεύσιμων χρεογράφων που έχουν εκδοθεί ή είναι πλήρως εγγυημένα από το ελληνικό κράτος».
Αυτό σημαίνει πως την επόμενη εβδομάδα θα σταματήσει η πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε μόνη πηγή ρευστότητας για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι πλέον ο έκτακτος μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance - ELA).
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «λόγω της λήξης, στις 25 Ιουλίου 2012, του σχήματος επαναγοράς τους, τα ομόλογα που εκδόθηκαν ή φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα καταστούν προσωρινά μη επιλέξιμα για χρήση ως ενέχυρο σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος». Πάντως όπως αναφέρεται, η κεντρική τράπεζα, «μετά την αξιολόγηση της Τρόικα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, θα επανεξεταστεί και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις».
Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί προφανώς πιέσεις προς την ελληνική πλευρά ενόψει και της επαναδιαπραγμάτευσης την οποία έχει εκφράσει πως θέλει να κάνει η κυβέρνηση για τους όρους του Μνημονίου. Έτσι συνδέεται η περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με την αξιολόγηση της Τρόικα, από την οποία αναμένεται πως θα κριθεί και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ