Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Τρόικα: Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση με τον Στουρνάρα

Τρόικα: Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση με τον Στουρνάρα
Την ικανοποίηση τους για τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξέφρασε η Τρόικα, δια του επικεφαλής της Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση ως εξαιρετική.
Αντικείμενο της συνάντησης όπως ήταν φυσικό ήταν οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ που καλείται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τις Βρυξέλλες ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα.
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών και τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα τόσο για τα 11,5 δισ. ευρώ, όσο και για τις αποκλίσεις στην εφαρμογή του Προϋπολογισμού του  2012 με αποτέλεσμα οι σημερινές συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής να έχουν ήδη μια «ώριμη» βάση εκκίνησης
Τα στελέχη της Τρόικα μάλιστα ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να περάσουν μερικές μέρες ακόμη στην Αθήνα ενώ προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για την Κυριακή.
«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων παράλληλα όμως παρουσιάζοντας ένα αξιόπιστο πακέτο».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας θα διαπραγματεύεται με την Τρόικα τα μέτρα και αυτά θα μεταφέρονται στο παράλληλο «παζάρι» με τα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης, της οποίας η αντοχή θα δοκιμαστεί εκ νέου.
Τα μέτρα που συζητήθηκαν με την Τρόικα αφορούσαν :
  • Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% - 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.
  • Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Στο εξής η επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.
  • Επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Το πλαφόν αφορά και τις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το πλαφόν να επιβληθεί και για τις περιπτώσεις που χορηγείται σύνταξη του/της συζύγου που έχει πεθάνει.
  • Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.
  • Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%.
  • Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ