Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Συμφωνία των αρχηγών για τις αποκρατικοποιήσεις - Ποιες τίθενται σε προτεραιότητα

Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τις αποκρατικοποιήσεις - Ποιες τίθενται σε προτεραιότητα
Μετά την συμφωνία της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο σε ένα «σημαντικό ποσοστό» των νέων μέτρων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 - 2014, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συσκέφθηκαν  στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις, διαπιστώνοντας ταύτιση απόψεων. Δέκα επιχειρήσεις θέτει σε προτεραιότητα προς αποκρατικοποίηση η κυβέρνηση σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που έγινε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στη σύσκεψη των πολιτικών του κυβερνητικού συνασπισμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για το Ελληνικό, την Αφάντου στη Ρόδο, την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το IBC, το Golden Hall, τα Κρατικά Λαχεία, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΠΑΠ και 48 ακίνητα του δημοσίου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας» ενώ επεσήμανε ότι δεν συζητήθηκαν μέτρα. «Συζητήσαμε την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για την προσπάθεια της χώρας να ανασχέσει την ύφεση» είπε ακόμα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε ότι στόχος είναι ένα «μικρότερο και εξυπνότερο κράτος» επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος που κουβαλά τις αμαρτίες όλης της ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι η κακή εικόνα της χώρας έχει σχέση με τα στερεότυπα που αναπαράγονται καθημερινά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για συμφωνία επί των αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι «συμφωνήθηκε διαφάνεια, νομιμότητα και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος». Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν θα γίνει κάποια ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε μετά μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον γ.γ. της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο για την εκπόνηση 77 νομοθετημάτων με στόχο την διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος Τάκης Αθανασόπουλος και ο Γιάννης Εμίρης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα η Ιπποκράτους, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι «η επιβολή της νομιμότητας είναι σημαντικό θέμα και ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας δεν πρέπει να μεταφέρεται σε άλλες πόλεις».

Οι κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν και νέα σύσκεψη αύριο στις 18:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ