Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

50 ευρώ επιπλέον κόστος αν παντρεύεσαι,χωρίζεις ή ...πεθαίνεις!

  •  Άλλη μια παράλογη και ακατανόητη ιδέα από ανεπαρκέστατους υπουργούς
  • Καλούν τους πολίτες να πληρώνουν τις δικές τους ολιγωρίες
  • Ουσιαστικά το κράτος επειδή αδυνατεί να δημιουργήσει ένα μηχανογραφημένο σύστημα στα Ληξιαρχεία και στους δήμους καλύπτει την αδυναμία του, πετώντας το μπαλάκι στους πολίτες επιβάλλοντας ένα επιπλέον κόστος στους ήδη βεβαρημένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς!
  • Πάρτυ και σαμπάνιες στα συμβολαιογραφικά γραφεία:110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και 13.000 διαζύγια το χρόνο ...ήτοι περίπου επιπλέον 9.100.000 ευρώ στα ταμεία τους!

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013, προβλέπει την υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης πριν από γάμους και διαζύγια, ενώ...
Type Your Post Summary Here το ίδιο θα κάνουν και οι δικαιούχοι σύνταξης, στην περίπτωση θανάτου του άμεσου ασφαλισμένου. Με το αζημίωτο βέβαια...

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα απαιτείται η σύνταξη -μόνο από συμβολαιογράφο- πράξης εμφάνισης και δήλωσης του θανάτου του συνταξιούχου. Αντίστοιχη πράξη θα απαιτείται για το γάμο αλλά και το διαζύγιο του ασφαλισμένου.

Οι συμβολαιογράφοι στο κυνήγι των «μαϊμού» συντάξεων

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα συμβαίνουν ετησίως 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια.

Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη της πράξης θα ενημερώνει ηλεκτρονικά το κεντρικό σύστημα των συμβολαιογράφων για τις μεταβολές και στη συνέχεια ο διαχειριστής του συστήματος θα αποστέλλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική διακυβέρνηση των ταμείων), στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στην γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Το κόστος σύνταξης των πράξεων αυτών θα κυμαίνεται από 40 ευρώ έως 50 ευρώ κατά περίπτωση ενώ θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο μόνο στις περιπτώσεις δήλωσης θανάτου του συνταξιούχου.
Στις περιπτώσεις γάμου και διαζυγίου θα επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.

Κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην γέννησή του, έχει ελάχιστο κόστος και τεράστια οικονομική και κοινωνική ωφέλεια». Στόχος του υπουργείο είναι η εξοικονόμηση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που σπαταλώνται σε παράνομα εισπραχθείσες συντάξεις.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της δεύτερης απογραφής των συνταξιούχων περίπου 55.000 άτομα δεν προσήλθαν στην απογραφή.

Ωστόσο, το υπουργείο εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στις 30.000 τις επόμενες ημέρες όταν θα διακοπεί η σύνταξη και πολλοί συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να προσέλθουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία.


Η απόφαση χαρακτηρίζεται «παράλογη και ακατανόητη» από την αντιπολίτευση γιατί:

- Οι απογραφές των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου έχουν ήδη επικαιροποιηθεί, ενώ του ΟΓΑ ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.

- Το έργο των δημοτολογίων και ληξιαρχείων έχει μηχανοργανωθεί και μπορεί με βάσει τον νόμο 3996/2011, άρθρο 81, να προβλεφθεί η υποχρέωση όλων των ληξιαρχείων της χώρας να αποστέλλουν αμέσως, με ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στα ασφαλιστικά ταμεία όλες τις ληξιαρχικές πράξεις που εκδίδου.

- Έχει ήδη προκηρυχθεί το έργο του Εθνικού Ληξιαρχείου, στο οποίο θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται άμεσα όλες οι νέες και οι υφιστάμενες ληξιαρχικές πράξεις, οι οποίες δηλώνονται ή έχουν δηλωθεί στα τοπικά ληξιαρχεία της χώρας.

Το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και να υπάρξει άμεση πρόβλεψη για διασύνδεση του Εθνικού Ληξιαρχείου, του Εθνικού Δημοτολογίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να ενημερώνονται on-line για όλες τις μεταβολές που προκύπτουν, επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ