Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση Κ. Μαρκόπουλου για τις οφειλές αγροτών στον Οργανισμό Κωπαϊδας

«ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ»

Τη δυνατότητα να υπάρξει ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών των αγροτών προς τον Οργανισμό Κωπαίδος,  δίνει απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος.

«Το υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντά με μισόλογα» τονίζει ο βουλευτής Ευβοίας, «διότι δεν παραδέχεται ότι ο Οργανισμός Κωπαίδος εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.  Δεν υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης των αγροτικών δρόμων και των αρδευτικών καναλιών, με συνέπεια η Κωπαίδα σε αρκετά σημεία να πλημμυρίζει το χειμώνα και να μην έχει το αναγκαίο νερό για την άρδευση των χωραφιών το καλοκαίρι».

Το γεγονός ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  μπορεί να δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί  ρύθμιση των οφειλών, όμως   δεν λύνει το πρόβλημα,  υπογραμμίζει ο κ. Μαρκόπουλος.  

Προσθέτει επίσης, ότι  ο κ. υπουργός αρνείται  να δεχθεί την πρόταση να   διαγραφεί το 50% των παλαιών οφειλών, με τη δικαιολογία ότι η ισχύουσα νομοθεσία περί έργων εγγείων βελτιώσεων δεν προβλέπει τη διαγραφή χρεών των μελών του.

 Η στάση αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα  οι αγρότες να εξακολουθούν να μένουν όμηροι της εφορίας  και να  μην μπορούν να προχωρήσουν σε αγορά, πώληση, μεταβίβαση χωραφιών χωρίς προηγουμένως να έχουν ρυθμίσει  τα χρέη προς τον Οργανισμό, αφού οι οφειλές αυτές έχουν βεβαιωθεί  στην εφορία και επομένως εμφανίζουν τους αγρότες να χρωστούν προς το ελληνικό δημόσιο.

  Από την πλευρά του  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυταρής  χωρίς να αναγνωρίζει αν οι παλαιές οφειλές έχουν επιβληθεί δίκαια ή όχι, απαντά απλώς ότι  «για να ανταπεξέλθει ο Οργανισμός στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει (λειτουργικά έξοδα, εργασίες βελτίωσης αρδευτικού στραγγιστικού δικτύου κλπ)  είναι η είσπραξη των εισφορών των μελών του». Όμως για να καταβάλλουν οι αγρότες τις εισφορές πρέπει να προηγουμένως να απολαμβάνουν  τις υπηρεσίες του Οργανισμού Κωπαίδος τις οποίες εκείνος είναι υποχρεωμένος  να παρέχει, υπενθυμίζει  ο Κ. Μαρκόπουλος.

Στο ερώτημα αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση ή η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Κωπαΐδας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που είναι η εποπτεύουσα αρχή του Οργανισμού, δεν έχει προτείνει την εξέταση  του ενδεχομένου κατάργησης, ιδιωτικοποίησης ή μετεξέλιξης του Οργανισμού στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία επίσης δεν έχει επεξεργαστεί ανάλογη πρόταση».   

«Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να δει την πραγματικότητα» καταλήγει ο κ. Μαρκόπουλος,  «οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των αγροτών της Βοιωτίας  και θα επιμείνουν μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τις παλαιές οφειλές του Οργανισμού».   orchomenos-press  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ