Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Αρκετά!Περάστε επιτέλους στην αντεπίθεση.

 


Αν όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν και η χώρα αποκτούσε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, αυτή θα ήταν ουσιαστικά η τελευταία φορά όπου ο ...θίασος Τρόικα & Σια" θα μπορούσαν να αποσπάσουν από την ελληνική κυβέρνηση όσα επιθυμεί. 



Οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ και τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουν την προδιαγεγραμμένη πορεία.
Κοινώς, καθυστερούν με πρόσχημα κάποια τεχνοκρατικής φύσεως θέματα όπως είχαμε προβλέψει κι είχαμε πληροφορηθεί νωρίτερα τον Σεπτέμβριο για να φύγουν από τη μέση οι αμερικανικές εκλογές, κάτι που επιθυμούσε το ΔΝΤ, και να πιεστεί η... ελληνική πλευρά να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο ΙΙ.

Άλλωστε, αν όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν και η χώρα αποκτούσε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, αυτή θα ήταν ουσιαστικά η τελευταία φορά όπου η τρόικα θα μπορούσε να αποσπάσει από την ελληνική κυβέρνηση όσα επιθυμεί, όπως επίσης έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν (2/10/2012).

Οποιοσδήποτε έχει πάρει λίγο χρόνο να διαβάσει, έστω στα πεταχτά, το μνημόνιο ΙΙ γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και ως εκ τούτου η μη εκταμίευση της δόσης του β΄ τριμήνου δεν πρέπει να εκπλήσσει.

Ένα μόνο πράγμα θα έπρεπε να εκπλήσσει, κι αυτό εκείνους που δεν γνωρίζουν πώς δουλεύει το σύστημα εξουσίας στη χώρα.

Η μη έγκαιρη ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την κυβέρνηση Παπαδήμου, που θα οδηγούσε στην καταβολή των 23,8 δισ. ευρώ προ μηνών, και επομένως θα έδινε μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απόρροια των ζημιών από το «κούρεμα» των ομολόγων, δηλαδή το PSI, και δεν έπρεπε να έχει σχέση με την αξιολόγηση της τρόικας.

Εν πάση περιπτώσει, οι πιστωτές έχουν λόγο να μας εγκαλούν για καθυστερήσεις και μη τήρηση των περισσότερων δεσμεύσεων μέχρι στιγμής.

Όμως, κι εμείς έχουμε λόγο να εγκαλούμε τους κατ’ επανάληψη επικριτές μας, δηλαδή τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και άλλους, για κάτι άλλο, που είναι πολύ σημαντικό και άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ίσως δεν έχει συνειδητοποιηθεί, αλλά το σωρευτικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των Βόρειων επικριτών μας ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια σε 12μηνη βάση.

Με άλλα λόγια, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεπερνώντας το αντίστοιχο της Κίνας, για το οποίο διαμαρτύρονται συχνά οι αμερικανικές αρχές, θέτοντας θέμα ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που πρωτοστατούν υπέρ των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι Γερμανοί και άλλοι Βόρειοι περιορίζουν στην ουσία τη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των Νότιων.

Υπό αυτήν την έννοια, οι Βόρειοι πιστωτές στερούν από τους υπερχρεωμένους Νότιους τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα για να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους μέσω των εξαγωγών.

Επιπλέον, συμβάλλουν στην έξαρση των μακροοικονομικών ανισορροπιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν είναι οικονομικά σωστό και δίκαιο να ζητούν οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους από την Ελλάδα κι άλλες χώρες του Νότου περισσότερη λιτότητα για να περιορίσουν τα χρέη τους και οι ίδιοι να μη συμβάλλουν το ίδιο στην εξάλειψη των ανισορροπιών.

Επομένως, η ελληνική πλευρά θα είχε κάθε λόγο να υπενθυμίσει τα ανωτέρω στους δανειστές του Βορρά, εγκαλώντας τους για τη μονόπλευρη προσέγγιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ