Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Έκρηξη σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ με 10 θύματα - 140 οι νεκροί στη Γάζα




Παλαιστίνιος εκπρόσωπος του ΟΗΕ ζητά την καταδίκη της ισραηλινής επιχείρησης


Απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών έκανε ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας πως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων των 130 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 950 στη Λωρίδα της Γάζας. Στους πέντε αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών.

Το μεσημέρι, έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από τις ιατρικές πηγές, υπάρχουν 10 θύματα.

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, παρά μόνο ότι η αστυνομία μιλά για «τρομοκρατική επίθεση».

Ζητείται καταδίκη της ισραηλινής επιχείρησης


Ο Ριάντ Μανσούρ ενημέρωσε τον διεθνή οργανισμό για το νέο απολογισμό των θυμάτων, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας από τα 15 κράτη-μέλη του να καταδικάσουν την ισραηλινή επιχείρηση «Αμυντικός Πυλώνας» που άρχισε την Τετάρτη εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέτασαν την Τρίτη το βράδυ αίτημα των αραβικών χωρών που ζητούν να διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση για την κρίση στη Γάζα. Οι δυτικοί διπλωμάτες αν και έκριναν ότι θα μπορούσε να μπλοκάρει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, τελικά συμφώνησαν μια δημόσια συνεδρίαση να διεξαχθεί την Τετάρτη στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν «πολλά παιδιά» σύμφωνα με τον παλαιστίνιο εκπρόσωπο. Συνολικά πέντε Ισραηλινοί, μεταξύ τους ένας στρατιώτης, σκοτώθηκαν από ρουκέτες.  Σύμφωνα με τη Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 136.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη αντίθετες σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα, κρίνοντας ότι θα ήταν «αντιπαραγωγική» και ότι δεν «βοηθούσε διόλου στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται». 

Διπλωματικές ενέργειες

Ο
ι ισραηλινές επιδρομές και οι απαντήσεις της Χαμάς με ρουκέτες συνεχίζονται, ενώ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ξεκινούσε από τα ξημερώματα της Τετάρτης τις επαφές της στην Ιερουσαλήμ και η Αίγυπτος συνέχιζε τη διαμεσόλαβηση με κοινό στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Στο Κάιρο, στελέχη της Χαμάς κατηγόρησαν τη νύχτα το Ισραήλ ότι δεν ανταποκρίθηκε σε προτάσεις για παύση πυρός, ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η εκεχειρία είχε «κολλήσει» εξαιτίας «καθυστέρησης της τελευταίας στιγμής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας που είχαν καλλιεργηθεί τη νύχτα διέψευσαν τόσο οι εμπλοκές στο διπλωματικό πεδίο όσο και στο στρατιωτικό: οι μεν ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε τουλάχιστον 30 χτυπήματα μέχρι το πρωί – από κτίρια υπηρεσιών μέχρι υπόγειες σήραγγες – ενώ η ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς συνεχίστηκε με έξι επιθέσεις το πρωί.

Μετά τις επαφές της με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου και τις προγραμματισμένες της συναντήσεις με την Παλαιστιανική Αρχή την Τετάρτη, θα φύγει για το Κάιρο, όπου παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι συνεχίζονταν οι – τελικά άκαρπες – διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Χίλαρι Κλίντον, όπως είχε τονίσει ο Λευκός Οίκος ανακοινώντας την αποστολή της στην περιοχή, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τη Χαμάς.

Η κ. Κλίντον τάχθηκε υπέρ της «αποκλιμάκωσης» της κρίσης που σοβεί εδώ και μία εβδομάδα στη Γάζα, αλλά δεν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις της με την ισραηλινή ηγεσία.

«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους εταίρους τους, εδώ στο Ισραήλ και αλλού στην περιοχή για την προώθηση της ασφάλειας στο Ισραήλ, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού στη Γάζα και την προώθηση μιας συνολικής ειρήνης για όλους του λαούς της περιοχής», πρόσθεσε η κ. Κλίντον η οποία μετέβη εκτάκτως στο Ισραήλ αναχωρώντας εσπευσμένα από τη Καμπότζη όπου συμμετείχε με τον πρόεδρο Ομπάμα σε ασιατική σύνοδο κορυφής.

Η Κλίντον και ο Νετανιάχου συζήτησαν επί τουλάχιστον δύο ώρες για τους τρόπους επίτευξης μιας «αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στη Γάζα. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μαζί με τον Νετανιάχου, ο οποίος συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν και Εχούντ Μπαράκ, εξέτασαν πώς μπορεί να επιτευχθεί ένα διαρκές αποτέλεσμα που να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού στη Γάζα, είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Η Αίγυπτος είναι στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών για να αποκατασταθεί η ηρεμία στον παλαιστινιακό θύλακα. Πριν στείλει την υπουργό του των Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε την Τρίτη τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, στο τέλος της τρίτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του μέσα σε ένα 24ωρο.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, σύμμαχος ταυτόχρονα του Ισραήλ και της Τουρκίας, επέκριναν την Άγκυρα για τις φραστικές της επιθέσεις κατά του εβραϊκού κράτους, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είναι ένα «τρομοκρατικό κράτος» και διαπράττει «εθνοκάθαρση» σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Πιστεύουμε ότι η εξαιρετικά σκληρή ρητορική της Τουρκίας δεν βοηθά διόλου και αυτό το δηλώσαμε σαφώς στους Τούρκους», σχολίασε η Βικτόρια Νούλαντ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου ότι «το Ισραήλ αγνοεί την ειρήνη στην περιοχή αυτή, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαπράττει εθνοκάθαρση σε βάρος ενός λαού. Η χώρα αυτή καταλαμβάνει σταδιακά τα παλαιστινιακά εδάφη».

Την προηγουμένη, ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση της ρίψης ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος.

«Ιδιαίτερα βαριά η ευθύνη του Ιράν στη Γάζα» καταγγέλλει ο Φαμπιούς

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατήγγειλε την Τετάρτη «την ιδιαιτέρως βαριά ευθύνη» του Ιράν στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Γάζα.

«Στη Γάζα υπάρχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, έως και 75 χλμ., και αυτά είναι ιρανικά όπλα. Η ευθύνη του Ιράν είναι ιδιαίτερα βαριά», δήλωσε ο γάλλος υπουργός στον ραδιοσταθμό «France Culture».

«Ξαναβρίσκουμε το Ιράν στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Γάζα και κάθε φορά με άκρως αρνητικές προθέσεις. Ο προσανατολισμός της ιρανικής κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνος για την ειρήνη στον κόσμο», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Διατηρώ ελπίδες ότι θα υπάρξει σύντομα μια εκεχειρία».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ