Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

"Υψηλού κινδύνου διπλωματία για την Ελλάδα".


  • Νέος κύκλος εκρηκτικών διαβουλεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.
  • Οι διεθνείς πιστωτές αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές, σπρώχνοντας την Αθήνα επικίνδυνα κοντά σε ένα απρόβλεπτο... ατύχημα

Γράφουν σήμερα οι Financial Times:
 "Νέος κύκλος διπλωματικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου και ρίσκου, πάνω στο πρόγραμμα διάσωσης των 174 δισ. ευρώ της Ελλάδας, ανοίγει για τους ηγέτες της ευρωζώνης. Οι διεθνείς πιστωτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το πώς θα μειωθεί το ιλιγγιώδες χρέος των Αθηνών, σπρώχνοντας τη... χώρα επικίνδυνα κοντά ακόμα και σε στάση πληρωμής του χρέους, που λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να ολοκληρώσουν το νέο πρόγραμμα, που παρατείνει τη διάσωση της Ελλάδας κατά δύο χρόνια έως το 2016, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Έτσι, θα απεγκλωβιζόταν η καθυστερημένη δόση των 31,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται απεγνωσμένα η Αθήνα.

Όμως, σύμφωνα με στελέχη που μετέχουν στις συνομιλίες, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές όσον αφορά το πόση ανακούφιση από το χρέος χρειάζεται η Ελλάδα και το ποιος θα επωμιστεί τις απώλειες από τις μειωμένες αποπληρωμές χρέους.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούμε έναν νέο κύκλο μετά τη Δευτέρα», δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη κλείσει».

Διπλωμάτες δηλώνουν ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν, δύο από τα τρία μέλη της τρόικας που χειρίζεται τη διάσωση της Ελλάδας, συγκρούονται όσον αφορά το μέγεθος και τον ρυθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο για τη δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη, για τα ποσά που θα συγκεντρώσει από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για το πόσα κεφάλαια χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί το παραπαίον τραπεζικό σύστημα.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια διαφορά 5-10 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό στο οποίο πιστεύουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ότι θα βρίσκεται το ελληνικό χρέος μέχρι το 2020, τη χρονιά-στόχο, για επιστροφή του σε βιώσιμα επίπεδα.

Πιο πολύ περιπλέκει τις συνομιλίες η επιμονή του ΔΝΤ πως τα επίπεδα του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθούν στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ενώ η Κομισιόν προτείνει χαλάρωση του στόχου στο 125% περίπου έως το 2022.

Κορυφαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι, αν οι συνομιλητές υποχρεωθούν να δεχτούν τη θέση του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να υποστούν ζημίες στα υπάρχοντα δάνεια διάσωσης, γεγονός που θα είναι πολιτικά εκρηκτικό και ήδη απορρίπτουν το Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες, φοβούμενες τις αντιδράσεις στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταδιακά μετακινείται προς τη θέση του ΔΝΤ, και αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για την ανακούφιση από το χρέος απ’ όσα αρχικά υπολόγιζαν, για να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά.

«Θα υπάρχει ανάγκη για μέτρα σημαντικής μείωσης του χρέους», σχολίασε αξιωματούχος. «Όλοι έχουν τις κόκκινες γραμμές τους».

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι τα μέτρα ανακούφισης θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης -από τις 150 στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια- μαζί με το να δώσουν στην Ελλάδα τα κέρδη που είχε λάβει η ΕΚΤ από τα 55 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκτιμώνται στα 12-15 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει να επιτρέψει να περάσουν τα κέρδη στην Ελλάδα, όμως πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλα πρόσθετα μέτρα για να τη βοηθήσει να μειώσει το δανειακό της βάρος, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.

«Η ΕΚΤ έχει σχεδόν κλείσει σε αυτό το θέμα», είπε ο Μ. Draghi.

Πηγή FT.com

1 σχόλιο:

  1. Sky Loans Firm δάνειο, δίνουμε δάνεια με επιτόκιο 0f 3%.

    Καλημέρα κύριε / μα είμαι.

    Είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και προσφέρουμε δάνεια με χαμηλά επιτόκια για τον καθορισμό του ποσού του δανείου είναι μεταξύ 100 εκατομμυρίων δανείων πρόβλεψη δανείου 1.000 ευρώ για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων: άκρη / επιχειρηματική επέκταση ανταγωνιστικότητα.

    (Αριθμός Whatsapp: +79652625435)

    Προσφέρουμε μια ποικιλία δανείων

    * Προσωπικά δάνεια (εξασφαλισμένα και μη εξασφαλισμένα)
    * Επιχειρηματικά δάνεια (εξασφαλισμένα και μη εξασφαλισμένα)
    * Δάνειο ενοποίησης

    Δεν υπάρχουν τέλη Upfront

    Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτή τη διαφήμιση.Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις, στείλτε μας e-mail σήμερα

    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com

    Κα Mary Mason.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ