Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Βρήκαν την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

της Ελίνας Δεβούρου
Τον αρχαιότερο οικισμό της Ευρώπης, κοντά στην...



 Προβάντια της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με τις μελέτες, επρόκειτο για μια πόλη 350 κατοίκων και χρονολογείται μεταξύ του 4700 – 4200 π.Χ. -1500 χρόνια δηλαδή, πριν την έναρξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού!

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως ο οικισμός αποτελούσε σημαντικό κέντρο παραγωγής αλατιού – εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εποχής για τη συντήρηση των κρεάτων, το οποίο οι κάτοικοι εμπορεύονταν – γεγονός που εξηγεί και την τεράστια ποσότητα χρυσού που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, πριν 40 χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας του αλατιού, κατά τους ίδιους, οι τεράστιοι πέτρινοι τοίχοι που κύκλωναν την πόλη.

Στις ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 2005, ανακαλύφθηκαν επίσης τα ερείπια δυο διώροφων κατοικιών, τμήματα μιας πύλης, προπύργια κα ένα μικρό νεκροταφείο, το οποίο μελετάται ακόμα απ' τους αρχαιολόγους.

«Δε μιλάμε για κάτι σαν τις ελληνικές πόλεις – κράτη, την αρχαία Ρώμη, ή τους μεσαιωνικούς οικισμούς. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η πόλη ανήκει στην πέμπτη χιλιετία π.Χ.», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Βασίλ Νικόλοφ, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Βουλγαρίας.

«Τα πανύψηλα τείχη, χτισμένα από πέτρα, είναι επίσης κάτι πρωτοφανές μέχρι στιγμής, στις ανασκαφές προϊστορικών τοποθεσιών, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξαιρετικά ενδιαφέρον!», συμπληρώνει ο Κρουμ Βαχάροφ, του Ινστιτούτου.

Παρόμοια αλατωρυχεία, κοντά στην Τούλζα της Βοσνίας και την Τούρντα της Ρουμανίας, αποδεικνύουν την ύπαρξη μιας σειράς πολιτισμών που εξόρυσσαν επίσης χαλκό και χρυσό, στα Βαλκάνια και Καρπάθια όρη, κατά την ίδια περίοδο.

πηγή: BBC,Τheinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ