Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

«Παγώνει» η φορολόγηση του εφάπαξ

Αλλαγές στο σχέδιο για τη φορολόγηση του εφάπαξ εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Οι σφοδρές αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, βάζουν στον «πάγο» τη ρύθμιση για φόρο από 10% έως 45%, κάτι που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η κυβέρνηση θα έβαζε διπλό «μαχαίρι» στα ποσά του εφάπαξ. Μετά τη μείωση έως και 83% που επιβλήθηκε για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων Πρόνοιας, το Υπουργείο Οικονομικών ήθελε να προχωρήσει και στη φορολόγηση με συντελεστές από 10% έως και 45% των εφάπαξ, με αποτέλεσμα τα καθαρά ποσά τα οποία θα εισέπρατταν όσοι συνταξιοδοτούνται να «κουρεύονται» ακόμη και πάνω από 50%.

Οι αντιδράσεις που ήδη προκαλούν οι μεγάλες απώλειες μετά το σχεδιαζόμενο διπλό «ψαλίδισμα» των εφάπαξ προβληματίζουν το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να επανεξετάσει την κλίμακα φορολόγησης του εφάπαξ και να ορίσει ένα ύψος αφορολόγητου ορίου. Και αυτό γιατί η διπλή μείωση αγγίζει ακόμη και μεσαία ποσά των εφάπαξ (π.χ. 45.000 ευρώ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ