Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η «μαφία» του φαρμάκου βάζει καπέλο ως 300% σε φάρμακα εισαγωγής


Η «μαφία» του φαρμάκου βάζει καπέλο ως 300% σε φάρμακα εισαγωγής

Με καπέλο που φτάνει το 300% πληρώνουν οι Ελληνες ασθενείς φάρμακα που σε άλλες χώρες της ΕΕ αγοράζονται σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Το θέμα έφτασε στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Ενα ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται στους Ελληνες ασθενείς προς 3.300 ευρώ την ώρα που στη Γαλλία πωλείται προς 1.087 ευρώ. Ενα άλλο, παρόμοιο ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην Ελλάδα προς 3.000 ευρώ ενώ στο εξωτερικό κοστίζει 1.000 ευρώ.
Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε φάκελο που παρέδωσε ο γενικός γραμματέας διαφάνειας Γιώργος Σούρλας προς τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Βασίλη Φλωρίδη.
Σύμφωνα με τα Νέα τα προβλήματα με τις πρωτοφανείς τιμές δεν σταματούν εδώ. Το δεύτερο «κόλπο» που έχουν ανακαλύψει οι βιομηχανίες εισαγωγής φαρμάκων είναι να χρησιμοποιούν συσκευασίες μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζεται ένας ασθενής αλλά αντί να χρησιμοποιείται η ουσία και για την επόμενη εξέταση πετάγεται στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασθενείς αλλά και τα Ταμεία.
Το ίδιο ισχύει και για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης τα οποία τα νοσοκομεία τα προμηθεύονται προς 30-35 ευρώ όταν εταιρεία του κλάδου τα διακινεί προς 17-28 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ