Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Νέο δάνειο και επιμήκυνση παλαιών για το Δ. Λεβαδέων


levadia.jpg

Κατά πλειοψηφία και με στιγμές έντονης αντιπαράθεσης ψηφίστηκαν στο Δ. Συμβούλιο Λεβαδέων οι όροι για τη σύναψη νέου δανείου και η επιμήκυνση των παλαιοτέρων. Η επιμήκυνση αφορά δάνεια ύψους 5εκατ. ευρώ περίπου, που λήγουν το 2025, αλλά με την επιμήκυνση θα παραταθούν κατά 8 χρόνια, επιφέροντας στο δήμο επιπλέον επιβάρυνση κατά 1.800.000ευρώ.



Η ανάγκη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2012, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση, και οι ληξιπρόθεσμες  οφειλές του δήμου σε προμηθευτές, επιβάλλουν , σύμφωνα με το δήμαρχο Ν. Παπαγγελή, τη λήψη του νέου δανείου, «“ώστε να σταματήσει ο δήμος να χρωστάει και να έρθει στα ίσα του».Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι μέσα στο 2013, παρά τις νέες περικοπές στους ΚΑΠ, ο δήμος θα καταφέρει να δημιουργήσει πλεόνασμα μέσω γενναίων περικοπών στις δαπάνες του.
Διασπασμένη εμφανίστηκε η μείζονα μειοψηφία, με το δ.σ.  Ι. Αποστόλου, να ψηφίζει υπέρ με το αιτιολογικό ότι το δάνειο αποτελεί «μία και μοναδική λύση»  για να μπορέσει ο δήμος να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Αντίθετα ο δ.σ. Π. Ψυχογιός καταψήφισε με το αιτιολογικό ότι με το συνεχή δανεισμό ο δήμος «θα βουλιάξει τελείως» , πρότεινε την περικοπή των δαπανών και τη διεκδίκηση πόρων.
Κατά των όρων του δανείου ψήφισε και η ελάσσονα μειοψηφία. Σύμφωνα με τη δ.σ. Γ. Πούλου «είναι απαράδεκτο να προσπαθεί ο δήμαρχος με δάνεια να μεταφέρει την καυτή πατάτα στις επόμενες δημοτικές αρχές» και να μην διεκδικεί τους παρακρατηθέντες πόρους. Ταυτόχρονα  εξέφρασε  την άποψη ότι το μέλλον της Τ.Α. είναι δυσοίωνο.
Για αδιέξοδο έκανε λόγο και ο δ.σ. Ν. Κοτσικώνας που κάλεσε σε ξεσηκωμό κατά της κυρίαρχης πολιτικής. Υποστήριξε ότι ο συνεχής δανεισμός «μπορεί να λύνει πρόσκαιρα τα χέρια των δημάρχων , αλλά υποθηκεύει το μέλλον και δημιουργεί επιβαρύνσεις για τους δημότες και το δήμο».
Επιμήκυνση όμως, κατά 8 χρόνια,  ζήτησε και η ΔΕΥΑΛ για δάνειο 246.000 που λήγει σε 3 χρόνια, προκειμένου να μειωθούν οι δόσεις και να μπορέσει να καλύψει την ίδια συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα  από την Ε.Ε. έργα. Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γ. Πούλου που ζήτησε, για μία ακόμη φορά, να παρουσιαστούν στο Δ.Σ. τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρισης.   Το αίτημα της προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Μ. Λαμπριτζή και του Γενικού Διευθυντή κ. Μπίμη, που με προκλητικό τρόπο δήλωσαν ότι η ΔΕΥΑΛ είναι Α.Ε . και δεν υποχρεούται να παρουσιάσει τα στοιχεία. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου  Δ.Σ. Κ. Σωτηρόπουλου για να δοθεί  η δέσμευση ότι σύντομα όλα τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης θα παρουσιαστούν στο Δ.Σ.
Ο κύκλος των δανείων πάντως δεν κλείνει για το Δ. Λεβαδέων, καθώς, σύντομα, με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΠΑΛ και ΔΕΤΛ θα προκύψουν νέες υποχρεώσεις . Η εκκαθάριση της ΔΕΠΑΛ έχει ολοκληρωθεί και το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του πρώην αντιδημάρχου και νυν ανεξάρτητου δ.σ. Β. Παπαλάμπρου!!! μένει να παρουσιαστεί και στο Δ.Σ.siriosfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ