Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Καλοκαιρινό τσουνάμι 4 δισ. ευρώ..

Πριν προλάβει καλά καλά η ελληνική κυβέρνηση να χαρεί για την εκταμίευση των 9,2 δισ.,η οποία εγκρίθηκε και τυπικά απόψε από το Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να λύσει το γρίφο των νέων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.



 Στην έκθεσή του το ΔΝΤ δεν δίνει σαφή εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα συζητηθεί το..
καλοκαίρι, αλλά ξεκαθαρίζει προς την ελληνική πλευρά πως ή θα παταχθεί η φοροδιαφυγή ή θα περικοπούν και πάλι μισθοί και συντάξεις. Το Ταμείο υπολογίζει τη φοροδιαφυγή μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες στα 2 έως 3,5 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, τα 4 δισ. ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από:

* Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία έληγε θεωρητικά το 2014 και προτείνει να επεκταθεί έως το 2016.

* Περικοπές των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης.

* Μονιμοποίηση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ.

* Μεγαλύτερη περικοπή των παροχών Υγείας.

* Μεγαλύτερη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

* Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ.

* Νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

* Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση.

«Κόκκινη κάρτα»

Είναι προφανές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και ένα ακόμα «φοροτσουνάμι», θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η έκθεση του ΔΝΤ βγάζει κόκκινη κάρτα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει σ' αυτόν τον τομέα. Θεωρεί ότι όλες οι προσπάθειες έχουν βαλτώσει, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει επιτευχθεί κανένας από τους στόχους.

Οι δανειστές κάνουν ξεκάθαρο ότι έχει δοθεί υπερβολικό βάρος στις περικοπές μισθών - συντάξεων και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούμενοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Στο στόχαστρο δηλαδή ξαναμπαίνουν οι γνωστές ομάδες αυτοαπασχολουμένων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές κ.ά.), καθώς υπολογίζεται ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι δηλώνουν εισοδήματα κατά 1,25 έως 2,5 φορές λιγότερα από τα πραγματικά.

Παράλληλα, το Ταμείο θεωρεί ότι ο δρόμος της απαλλαγής του Δημοσίου από τα ληξιπρόθεσμα δεν μπορεί να περάσει από ακόμα μία ρύθμιση χρεών, αφού εκτιμά πως όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει αποτελέσματα στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στα συνήθη υποζύγια;

Η καταιγίδα μέτρων φαίνεται πως δεν θα έχει τελειωμό, αφού η αποτυχία επίτευξης των στόχων από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα ίδιας αξίας. Ιδίως στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το μεγάλο αγκάθι, όπου το ΔΝΤ μιλά για πλήρη αποτυχία και ζητά 6 δισ. ευρώ έως το 2014, 10 δισ. ευρώ έως το 2016 και 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020 (εν μέσω μάλιστα μιας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας παγκοσμίως). Αυτό γεννά μεγάλα ερωτήματα κατά πόσο μπορεί η ελληνική πλευρά να μη στραφεί και πάλι στα συνήθη υποζύγια, ώστε να καλυφθούν οι τρύπες στον προϋπολογισμ
ό.πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ