Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Δεν κινδυνεύει καθόλου η συνδεδεμένη ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών από τις ζημιές

Δεν κινδυνεύει καθόλου η συνδεδεμένη ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών από τις ζημιές
Επειδή, οι ενισχύσεις του βάμβακος είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή, πάρα πολλοί αγρότες ανησυχούν μήπως δεν πιάσουν ένεκα της προσβολής από το πράσινο σκουλήκι το ελάχιστο όριο αποδόσεων και δεν θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σ’ αυτό όμως κάνουν λάθος, διότι πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσοστό προσβολής έχει υπολογιστεί, δηλαδή η μείωση που υπέστη η παραγωγή τους, το όριο της προσβολής προστίθεται στην παραγωγή τους.
Δηλαδή δεν κινδυνεύει καθόλου η συνδεδεμένη ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Α. Τσαυτάρης στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη.

Επίσης, σχετικά με τους βαμβακοπαραγωγούς ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Οι βαμβακοπαραγωγοί είχαν ζημιές από πλημμύρες, χαλάζι και από άλλες φυσικές καταστροφές. Αυτά έχουν αποτιμηθεί από τον ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις είναι περίπου 40 εκατ. €, τα οποία θα δοθούν εντός των ημερών.

Σε ότι αφορά τώρα τις βιολογικές καταστροφές, όπως είναι το πράσινο σκουλήκι. Σε κάποια χωράφια οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έγινε μεγάλη ζημιά. Σας γνωρίζω, κάτι το οποίο ξέρουν και οι αγρότες, ότι έως πέρυσι, οι ζημιές που πληρώνει ο ΕΛΓΑ για καταστροφές που αποδίδονται σε βιολογικούς παράγοντες, δεν είναι επιλέξιμες. Τώρα κάνουμε προσπάθεια έτσι ώστε αυτές οι ζημιές αν θα πληρώσει ο γεωργός κάτι παραπάνω ως ασφάλιστρο για το στρέμμα, ώστε αν κάποιοι υποστούν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι να μπορεί ο ΕΛΓΑ να τους καλύπτει. Με τη νέα ΚΑΠ από 1/1/2014 θα καλύπτονται όλα αυτά, ακόμα  και οι καταστροφές που αποδίδονται σε βιολογικά αίτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ