Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Σκάνδαλο εκατομμυρίων σε έργο φάντασμα στον πρώην Δήμο Ερυθρών






Στον «αέρα» βρίσκεται έργο αξίας 2.142.000 ευρώ στον πρώην Δήμο Ερυθρών (Καλλικράτειος Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας), το οποίο θα έπρεπε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί. Η σκανδαλώδης υπόθεση την οποία αποκαλύπτει η zougla.gr ξεσκεπάστηκε κατόπιν παρέμβασης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχου στους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.
Πρόκειται για το έργο του δικτύου ύδρευσης της περιοχής, το οποίο σήμερα είναι ημιτελές και μη λειτουργικό.

Μάλιστα πόρισμα-κόλαφος καταλογίζει ευθύνες σε τέσσερις υπαλλήλους της περιφέρειας Αττικής στους οποίους, μάλιστα, ασκείται πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

Πρόκειται για τους κ.κ. Νικόλαο Κατσίκη (Διευθυντή της Προϊστάμενης Αρχής), Κατίνα Σαμπατακάκη (Προϊστάμενη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας), Μαρία Σιτζίμη και Πανάγιω Σούκιου (επιβλέπουσες του έργου).
Το ιστορικό
Το έργο-"φάντασμα" –που αφορούσε την αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης συνολικού μήκους 23,5 χιλιομέτρων- δημοπρατήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2010. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία «ΔΙΕΤΕΡ ΑΝΩΝΗΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Το νέο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης θα κάλυπτε όλο το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, δηλαδή 1.115 στρέμματα, ενώ ο σχεδιασμός του έργου σε δύο φάσεις είχε ως στόχο  να λειτουργήσει αυτόνομα και να μπορεί να επεκταθεί όταν αυτό απαιτηθεί και εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον πλάνο που είχε εκπονηθεί το έργο θα έπρεπε να  παραδοθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012. Όμως μία μέρα πριν από την λήξη της προθεσμίας η ανάδοχος εταιρεία κηρύχτηκε έκπτωτη!
Η ακύρωση της σύμβασης
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ήδη από τις 12 Οκτωβρίου 2011 η ανάδοχος του έργου είχε υποβάλλει ειδική δήλωση διακοπής εργασιών κάνοντας λόγο για αδυναμία εφαρμογής της εγκεκριμένης μελέτης. Όπως υποστήριζε κατά τη διάρκεια των εργασιών ήρθαν αντιμέτωποι με δίκτυο ομβρίων- ακαθάρτων το οποίο μέχρι τότε δεν είχε εντοπιστεί και αποτυπωθεί.




Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Υπηρεσία αντί να τροποποιήσει την μελέτη και να υπολογιστεί εκ νέου το κόστος του έργου, προτίμησε μέσω μεσοβέζικων λύσεων να «καλύψει» το ζήτημα που είχε ανακύψει.
Ακολούθησαν «διαμάχες» μεταξύ Νομαρχίας και εργολάβου οι οποίες τελικά είχαν ως αποτέλεσμα ο δεύτερος να κηρυχτεί έκπτωτος και να διαλυθεί η μεταξύ τους σύμβαση.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου 2012 η ανάδοχος του έργου κατήγγειλε τόσο την Διευθύνουσα Υπηρεσία όσο και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής η οποία είναι η Προϊστάμενη Αρχή, για φαινόμενα κακοδιοίκησης.
Τότε, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιτζής έδωσε εντολή να ελεγχθούν τα όσα είχαν καταγγελθεί, από κλιμάκιο Ελεγκτών Δημοσίων Έργων και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα.
Στην έκθεση ελέγχου η οποία συντάχθηκε και κοινοποιήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τον Περιφερειάρχη Αττικής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι εξαιτίας πράξεις και παραλήψεις υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής σημειώθηκαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου, διαλύθηκε η σύμβαση και τελικά «αποβλήθηκε» το έργο από το Περιφερειακό  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007- 2013».  Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για προφανή βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου.
Στο έλεος των καιρικών συνθηκών
Σήμερα το πολυδάπανο έργο βρίσκεται ερειπωμένο, στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Από το «φιάσκο» ζημιωμένο είναι τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και οι κάτοικοι του Δήμου Ερυθρών οι οποίοι εξακολουθούν να παίρνουν νερό μέσα από παλιούς σκουριασμένους σωλήνες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι βάσει διατάξεων, ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός θα πρέπει να είχε θέσει ήδη τους τέσσερις υπαλλήλους σε αργία μέχρι να αποδοθούν ευθύνες και να μεριμνήσει για το τι μέλλει γενέσθαι με το ανολοκλήρωτο έργο το οποίο πλέον χρειάζεται να ενταχθεί εκ νέου σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης ώστε να είναι εφικτή η περαίωση του.

Δείτε το πόρισμα
   zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ