Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση του δήμου Λεβαδέων για το Πανεπιστήμιο Στερεάς


dimoslevadeonΜε αφορμή το υπό κατάθεση σχέδιο «ΑθΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Λεβαδέων και Λαμιέων,  κ. Παύλος Μοσχολιός, κ. Νικόλαος Παπαγγελής και κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς αντίστοιχα, εισηγήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 την έκδοση ψηφίσματος που έγινε ομόφωνα δεκτό.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:
«Ο αναγκαίος εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά στην κατάργηση λειτουργούντων αυτόνομων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο, ενώ η συνολική δραστηριότητα τους καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Περιφέρειας.
Η πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στην αναζήτηση και προώθηση του οποίου ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία αποτελεί βασικό θεμέλιο λίθο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Η κατάργηση αποκεντρωμένων Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ελλάδας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του χάρτη των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού θεσμού που λειτουργεί αποτελεσματικά σήμερα στη χώρα, θα μας βρει αντίθετους και αντίπαλους σε κάθε βήμα».
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Λεβαδέων βρίσκεται σε συνεργασία με τους Δημάρχους πόλεων όπου εδρεύουν τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και η συνέχιση της λειτουργίας τους απειλείται από το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άμεσα ξεκινούν συνεργασία και με τους βουλευτές των Νομών αυτών για να τους ζητήσουν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διατήρηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που αποτελούν σημαντικό παράγοντα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Ήδη χθες (18/1/2013) έγινε μια πρώτη συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Λεβαδέων, του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, του Πανεπιστημίου και του Βουλευτή Βοιωτίας κ. Ιωάννη Σταθά με τον Υπουργό Παιδείας κατά την οποία έθεσαν υπόψη του Υπουργού στοιχεία που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, το εξαιρετικό επίπεδο σπουδών που παρέχεται στους φοιτητές, τα υψηλά ποσοστά αποφοίτησης από το Τμήμα, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής του. Στο σημείο αυτό, επεσήμαναν προς τον Υπουργό την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του Τμήματος, καθώς παρέχει στους φοιτητές εξειδικευμένες γνώσεις που είναι απαραίτητες στους αυριανούς επαγγελματίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο σε ένα πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον.
Τονίστηκε στον Υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα επιχειρήματα τους, κατά την σύνταξη του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», για την παραμονή του Τμήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στη Λιβαδειά, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα υλοποιήσουν τη δεσμευτική απόφαση που ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα προχωρήσουν στην παραίτησή τους.
Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Τμήματος, που τέθηκε στη συζήτηση, οι εκπρόσωποι δήλωσαν προς τον Υπουργό ότι θα εξασφαλίσουν την οικονομική ενίσχυση του Τμήματος με χορηγίες και δωρεές από ιδιώτες και οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, αφού το σύνολο της τοπικής κοινωνίας έχει εκφράσει την ισχυρή θέλησή της για την παραμονή του Τμήματος στη Λιβαδειά.
Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει με προσοχή τα επιχειρήματα των φορέων για την παραμονή του πανεπιστημιακού Τμήματος στη Λιβαδειά και συμφωνήθηκε να συναντηθούν εκ νέου κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ