Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σκληραίνουν οι αγρότες: Απειλούν με μπλόκα από τον Εβρο ως την Κρήτη

Σκληραίνουν οι αγρότες: Απειλούν με μπλόκα από τον Εβρο ως την Κρήτη

Με τα πρώτα τρακτέρ να βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τρόμο το ενδεχόμενο να καταφέρουν οι αγρότες να πραγματοποιήσουν την απειλή τους και να στήσουν μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο έως την Κρήτη.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν χθες τους αγρότες από το βασικό τους στόχο να παρατάξουν τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν της εθνικής οδού για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προς το παρόν επιδίδεται σε... κατενάτσιο προσπαθώντας να δώσει κάποιες λίγες υποσχέσεις και την αμέριστη κατανόησή του ως... υποσχετική για το μέλλον.
Οι αγρότες δεν δείχνουν να ικανοποιούνται και έχοντας μαζί τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπόσχονται την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους προαναγγέλλουν, για τις επόμενες ημέρες, περισσότερα τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Οι εντολές του πρωθυπουργού που αναχωρεί το πρωί της Τρίτης για το Κατάρ είναι σαφείς: Ο πρώτος και βασικός στόχος είναι να μην πετύχουν οι αγρότες να αποκλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες, κυρίως τον ΠΑΘΕ αλλά και την σιδηροδρομική γραμμή.
Από εκεί και πέρα, αν κάποιες ομάδες καταφέρουν να ξεφύγουν να δοθούν αμέσως τελεσίγραφα και στη συνέχεια αν δεν υπάρξει ανταπόκριση να πραγματοποιούνται οργανωμένες επεμβάσεις που θα ανοίγουν τους δρόμους.
Φυσικά, όλα αυτά έχουν σχετική σημασία καθώς το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.
Τι ζητάνε οι αγρότες
  • Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι,
  • Μα μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο,
  • Να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος,
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος,
  • Να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και
  • Να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.
Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ