Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος στις 28 Φεβρουαρίου

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος στις 28 Φεβρουαρίου

Είδηση σοκ έχει κάνει το γύρο του κόσμου: όπως μετέδωσε το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος, ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Όπως αναφέρουν τα παγκόσμια μέσα, πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση πάπα στα παγκόσμια χρονικά, ενώ είναι η πρώτη από το 1415.
Ο Πάπας Βενέδικτος XVI ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου στις 20:00 τοπική ώρα, όπως δήλωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, ενώ το γεγονός αναμένεται να ταράξει τα νερά της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Τον Σεπτέμβριο, το Βατικανό έχει διαψεύσει μια φήμη που δημοσιεύθηκε από την ιταλική εφημερίδα ότι ο Πάπας Βενέδικτος XVI ετοιμάζεται να παραιτηθεί με αφορμή τα γενέθλια του τον Απρίλιο.
Η απόφαση του Αγίου Πατέρα οφείλεται σε ιατρικούς λόγους. Στην ηλικία των 86, ο Πάπας Βενέδικτος XVI, (γεννημένος Joseph Alois Ratzinger) δήλωσε ότι δεν έχει «δυνάμεις» να οδηγήσει την Εκκλησία, λόγω της ηλικίας του.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Βατικανού, ο Πάπας ανακοίνωσε την παραίτησή του προσωπικά τη Δευτέρα το πρωί στα Λατινικά. Εδώ είναι τα λόγια του όπως μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο του Βατικανού
«Αγαπητοί Αδελφοί,
Αφού εξέτασα κατ 'επανάληψη τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω πλέον τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν είναι πλέον σε θέση για την κατάλληλη άσκηση των καθηκόντων μου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα καθήκοντα αυτά, λόγω της ουσιώδους πνευματικής φύσης τους, θα πρέπει να πραγματοποιούνται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά και με προσευχή και σωματική καταπόνηση
Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, που υπόκειται σε τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και τις ερωτήσεις για τη ζωή της πίστης, η δύναμη του μυαλού και του σώματος είναι απαραίτητα πλεονεκτήματα, τα οποία κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν επιδεινωθεί σε μένα στο βαθμό που αναγνωρίζω την ανικανότητά μου τελέσω επαρκώς τα καθήκοντά μου.»
Ο πάπας Βενέδικτος κάλεσε την απόφασή του «μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της εκκλησίας.»
Η παραίτηση του πάπα, αναφέρεται στο άρθρο 332 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου, όμως, στην πράξη, η διάταξη αυτή σπάνια έχει χρησιμοποιηθεί.
Ο 86χρονος έγινε ο 265ος Πάπας τον Απρίλιο του 2005, ενώ ο καινούριος Πάπας θα εκλεγεί τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ