Τρίτη 2 Απριλίου 2013

«Κούρεμα» και στα εξεταστικά κέντρα

Mειώνονται επιτηρητές και βαθμολογητές

«Περικοπές» στα εξεταστικά κέντρα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων ζητεί με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. 

Οπως τονίζεται...

την ευθύνη για τον ορισμό των εξεταστικών κέντρων έχουν οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υφυπουργού, όπως αυτές περιγράφονται στο έγγραφο που τους απεστάλη. 

Ειδικότερα, προτείνεται ως εξεταστικά κέντρα, για τις εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα. 

Η απόφαση για μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων αποδίδεται σε «εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους», για τους οποίους «είναι χρήσιμο οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης να διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψήφιους».

Από τις συνενώσεις που ζητεί ο κ. Παπαθεοδώρου πλήττονται, κατά κύριο λόγο, οι μαθητές των εσπερινών Γενικών Λυκείων, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να διαγωνιστούν σε εξεταστικά κέντρα ημερησίων Γενικών Λυκείων «σε κοινή ώρα εξέτασης αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν είναι δυνατόν». Σε «ξένα» θρανία θα πρέπει να κάτσουν και οι μαθητές στις μεγάλες πόλεις, για να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «επειδή φέτος ο αριθμός των υποψηφίων είναι ελαφρώς μικρότερος από πέρυσι, θεωρείται εύλογο να μειωθεί ανάλογα και ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων, κυρίως στα αστικά κέντρα».

Σημειώνεται ότι οι συμπτύξεις εξεταστικών κέντρων θα περιορίσουν τον αριθμό των επιτηρητών αλλά και των βαθμολογητών, ενώ σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα λάβουν οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης. 

Οπως τονίζεται, για τον ορισμό των εξεταστικών κέντρων «θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι συγκοινωνιακές και λοιπές συνθήκες», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται πόσο μπορεί να απέχει το λύκειο που φοιτά το παιδί από αυτό στο οποίο θα εξεταστεί.

Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς εντός της εβδομάδας θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων τις προτάσεις τους, «προκειμένου τα σχολεία των οποίων οι μαθητές θα εξεταστούν σε άλλο Λύκειο να εξαιρεθούν από την κατάσταση των εξεταστικών κέντρων που θα παραλάβουν θέματα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ