Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«Φούντωσαν» τα παράνομα τσιγάρα..

 


  • Οικονομική κρίση και υψηλή φορολόγηση «σπρώχνουν» τους Eλληνες στα παράνομα τσιγάρα


Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, που τετραπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τους Eλληνες να έχουν καπνίσει το 2012 πάνω από ... τρία δισεκατομμύρια τσιγάρα και τον τζίρο από το παράνομο εμπόριο να έχει ξεπεράσει -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- το μισό δισ. ευρώ.
Οι δε φόροι που έχασε πέρυσι το κράτος από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα οι απολεσθέντες φόροι για τα κρατικά ταμεία υπολογίζονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,3 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση STAR της KPMG που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία Παπαστράτος. Σύμφωνα με την έρευνα STAR της KPMG, τα παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα το 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα λεγόμενα illicit whites, δηλαδή «σήματα» τσιγάρων που διακινούνται αποκλειστικά στην παράνομη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 2012 περίπου τα 6 από τα 10 παράνομα τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας.

«Πηγές»
Μεγαλύτερες πηγές παράνομων τσιγάρων προς την Ε.Ε. είναι η Λευκορωσία (6,6 δισ. τσιγάρα), η Ουκρανία (4,5 δισ. τσιγάρα) και η Ρωσία (4,4 δισ. τσιγάρα). Οι μεγαλύτερες πηγές παράνομων τσιγάρων εντός της ΕΕ είναι η Πολωνία (8,6 δισ. τσιγάρα) και η Τσεχία (3,6 δισ. τσιγάρα). Από το 2005, περισσότερες από 80 εγκαταστάσεις παραγωγής παράνομων τσιγάρων έχουν εντοπιστεί σε 16 χώρες της Ε.Ε., 2 εκ των οποίων στην Ελλάδα.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2012 καταναλώθηκαν 65,5 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να εκτιμώνται σε 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το νέο ανησυχητικό φαινόμενο στην ελληνική αγορά είναι πλέον η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές, αλλά και στο διαδίκτυο. Εκτιμάται ότι με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού, όση είναι περίπου και η ποσότητα που μπορεί να μεταφέρει ένα φορτηγό, το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Νικήτας Θεοφιλόπουλος ανέφερε ότι «σε συνέχεια της μεγάλης συμφωνίας που υπογράψαμε πρόσφατα με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αγορά ελληνικών καπνών, ξεκινάμε εκστρατεία κατά του παράνομου χύμα καπνού που εμφανίζει ραγδαία αύξηση και λέμε «Οχι στον παράνομο χύμα καπνό''».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ