Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Είστε μανιώδης καπνιστής άνω των 55; Κάντε άμεσα αξονική.

Ακόμη κι αν το έχετε κόψει...


Ο καρκίνος του πνεύμονα πρέπει να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο προκειμένου να είναι δυνατή η επιτυχής χειρουργική αντιμετώπισή του, δείχνουν νέες έρευνες στις ΗΠΑ.


Ενα από τα κορυφαία ιατρικά ιδρύματα για τον καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ δημοσίευσε τις...δικές του οδηγίες για την πρόληψη της ασθένειας στην πλέον ευπαθή ομάδα, τους μανιώδεις καπνιστές.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Πνευμονολόγων συστήνει στους γιατρούς να ζητούν ετήσια αξονική τομογραφία θώρακα για όσους έχουν χαρακτηριστικά που τους κατατάσσουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες, με κορυφαία αυτή των ηλικιών 55-74 και άνω των 30 «πακετοχρόνων» ως καπνιστές. Η σύσταση αφορά και αυτούς που έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, το έχουν κόψει ως και 15 χρόνια πριν.

Ενας «πακετοχρόνος» ορίζεται ως ένα πακέτο ανά ημέρα επί ένα χρόνο ή άλλο αντίστοιχο, όπως δύο πακέτα επί μισό χρόνο (άρα 15 χρόνια κάπνισμα), ή 3 πακέτα επί τέσσερις μήνες (άρα 10 χρόνια κάπνισμα).

Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα που στις ΗΠΑ αριθμεί 7 εκατομμύρια πολίτες μελετήθηκε πρόσφατα από την μεγαλύτερη έρευνα που έγινε για τον καρκίνο του στήθους, τον Εθνικό Ελεγχο Στήθους.

Περίπου 53.000 συμμετείχαν στην έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2011 και έδειξε ότι η αξονική μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κατά 20%, σε σχέση με την πλήρη απουσία ελέγχου ή την απλή ακτινογραφία.

Ο λόγος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι η δυνατότητα εντοπισμού πολύ μικρών όγκων σε αρχικό στάδιο και η χειρουργική αφαίρεσή τους έγκαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ