Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νύχτα τρόμου – Φωτιές και οδοφράγματα σε Πόλη, Αγκυρα και Σμύρνη

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία και κυρίως τις μεγάλες πόλεις Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη καθώς συνεχίζονται οι ογκώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και της πολιτικής του, ενώ οι διαμαρτυρίες σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια και βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας.
Η «σπίθα» που άναψε τη φωτιά ήταν η ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών της Κωνσταντινούπολης, που έχει ξεκινήσει από τις 26 Μαΐου, για να μην ισοπεδωθεί το πάρκο που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ, ώστε να κατασκευαστούν ξενοδοχεία και εμπορικό κέντρο. Ωστόσο, η διαμαρτυρία, έπειτα και από τις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής με απίστευτη σκληρότητα, έχει εξελιχθεί σε «κραυγή αγωνίας» για την πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του.
Από το απόγευμα της Δευτέρας χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ, ενώ ένας μεγάλος όγκος διαμαρτυρόμενων συγκεντρώθηκε στην περιοχή Μπεσίκτας, κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου τείνει να γίνει από την Κυριακή το επίκεντρο των αντιδράσεων.
Την συγκέντρωση διέλυσαν με απίστευτη βιαιότητα για ακόμη μια φορά οι δυνάμεις της αστυνομίας με χημικά και δακρυγόνα, ενώ η περιοχή γύρω από το γραφείο του κ. Ερντογάν θυμίζει φρούριο.
Στο επίκεντρο για ακόμη μαι βραδιά η πλατεία Ταξίμ όπου βρέθηκαν πολλές χιλιάδες διαδηλωτών, με τις συνθήκες να θυμίζουν πολεμική επιχείρηση. Χαρακτηριστικό είναι, όπως, μας ενημερώνουν από τη σελίδα τους στο facebook, Ελληνες που μένουν στην Κωνσταντινούπολη, ότι το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία έκανε και χρήση χημικών από... αέρος, μέσω ελικοπτέρων, καθώς οι διαδηλωτές έχουν στήσει ισχυρά οδοφράγματα εμποδίζοντας τις «χερσαίες δυνάμεις» να εισέλθουν στην πλατεία.
Ενισχύσεις από τα... βάθη της Ανατολής – Μεγάλη ένταση και σε Αγκυρα, Σμύρνη
Εν τω μεταξύ, εκφράζονται φόβοι για συνέχιση της βίας τη στιγμή που μεταφέρονται νέες αστυνομικές δυνάμεις από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας όπου και εκεί υπάρχουν δράσεις, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου τόσο στη Σμύρνη όσο και στην Αγκυρα, ενώ στην τουρκική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι ζητώντας την παράιτηση του Ταγίπ Ερντογάν με την απάντηση της αστυνομίας να είναι «βροχή» δακρυγόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ