Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΕΚΑΜ – Οι επίλεκτοι της Ελληνικής Αστυνομίας-βίντεο




Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα(ΕΚΑΜ) ιδρύθηκε το 1987. Επιχειρησιακά υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και επεμβαίνει μόνο με εντολή του. Ως αποστολή της έχει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις όπως: θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένες ληστείες, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση αεροπειρατείας/λεωφορειοπειρατείας, καθώς και

ενεργοποίηση σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κληθεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση (πχ επέμβαση σε περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς/βιολογικούς παράγοντες ή που έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές/πυρηνικές ουσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης αεροπειρατείας αποτελεί η πτήση ΤΚ 160(αεροσκάφος Airbus A310) από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα που τον Μάρτιο του 2003 προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παρόλα αυτά, η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές/τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.


Το προσωπικό της μονάδας αποτελείται από εθελοντές αστυνομικούς που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και υπόκεινται σε τρίμηνη δοκιμασία. Στα μέλη αυτής περιλαμβάνονται ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικοί παραβιάσεων(πχ θυρών) που χρησιμοποιούν μηχανικά/υδραυλικά και εκρηκτικά μέσα, αναρριχητές/καταρριχητές, νοσοκόμοι πεδίου μάχης, καθώς και χιονοδρόμοι.


Η Μονάδα διαθέτει πλήθος ειδικών μέσων μεταφοράς, καθώς και εργαλείων για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών της, όπως:

         Οχήματα (ταχυκίνητα JEEP, μοτοσικλέτες, φορτηγά, λεωφορεία, αυτοκινούμενες σκάλες, κ.λπ.)
/>         Φουσκωτά ταχύπλοα σκάφη.
         Υλικά αναρρίχησης – καταρρίχησης διαφόρων τύπων.
         Συλλογές Fast Rope για όλα τα ελικόπτερα.
         Ειδικά υλικά παραβιάσεως θυρών (υδραυλικά συστήματα, κοριοί, κ.λπ.)
         Τυποποιημένα εκρηκτικά γεμίσματα
         Ενδοσκόπια
         Κάμερες θερμικής απεικόνισης
         Συσκευές υπέρυθρης παρατήρησης
         Χειροβομβίδες κρότου – λάμψεως
         Χημικές ουσίες, καπνογόνες ουσίες, κ.λπ.

Ο ρεαλισμός στην εκπαίδευση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ΕΚΑΜ και γι’  αυτό το λόγο στο πεδίο βολής τοποθετούνται μέλη της ομάδας ανάμεσα στους στόχους.  Αν και αυτή η διαδικασία φαίνεται εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, για τους εκπαιδευμένους άντρες της μονάδας είναι κάτι το συνηθισμένο. Εκτός από τη βασική εκπαίδευση με την ένταξη στη μονάδα, το προσωπικό παρακολουθεί σε ετήσια βάση τριμηνιαίο πρόγραμμα συντηρητικής εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια του έτους και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Στη διάθεση της μονάδας υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα Αττικής καθώς και πολλά κτίρια, είτε σε στρατόπεδα είτε στις διάφορες εγκαταστάσεις που κρίνονται κατάλληλες για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια διεθνή άσκηση με διοργανώτρια αρχή την ΕΚΑΜ , κατά την οποία έγινε ανακατάληψη αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ από ένοπλα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.bloko.gr

1 σχόλιο:

  1. Που ηταν στην λεωφοπειρατια που γιναμε ρεζιλι πριν καμια δεκαρια χρονια. Η αστυνομια ειναι εκπαιδευμενη απ οτι εχουμε δει να χτυπαει συνταξιουχους και διαδηλωτες, μην εξαιρεσουμε την δυνανοτητα της να ανακατευεται με το πληθος και να δημιουργει επεισοδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ