Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Χορεύει στο ρυθμό των Ρίχτερ η Στερεά Ελλάδα - Πάνω από 60 μετασεισμοί



Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 16:44 από τον ίδιο εστιακό χώρο της Αμφίκλειας, απ΄όπου προήλθε το μεσημέρι της Τετάρτης ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητός στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, έως στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί, δύο εκ των οποίων άνω των 4 Ρίχτερ.

Κατολισθήσεις από τα 5,1 Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ  που σημειώθηκε στις 12.06 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας, που είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το οποίο εντοπίζεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας, προκάλεσε μεγάλη αναστάστωση σε Αθήνα, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, επίσης ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03.

Οι δύο σεισμοί προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.

Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν  αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα, ενώ στην Αμφίκλεια και τις Λιβανάτες του νομού Φθιώτιδας παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Χουλιάρας: Ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε πως ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά από μία περιοχή περίπου 30 χλμ μακριά από το ρήγμα. Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη περιοχή είχε δώσει και το 2008 σεισμό 5,2 Ρίχτερ. «Η περιοχή μας έχει συνηθίσει σε τέτοια δραστηριότητα. Εχουν σημειωθεί και μικρότερες δονήσεις κάτι που είναι θετικό. Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Aστεροσκοπείο Αθηνών: Η ανακοίνωση σεισμού

Την εκτίμηση του για τον σεισμό που σημειώθηκε, έδωσε και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε ανακοίνωση σεισμού που εξέδωσε, στην οποία αναφέρει πως ο σεισμός που σημειώθηκε στις 12:06 ήταν μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, 121 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ είχε επίκεντρο 28 χιλιόμετρα δυτικά της Αταλάντης. Ο σεισμός που προηγήθηκε, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση σεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ