Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Η εμφύλια διαμάχη πνίγει στο αίμα την Αίγυπτο

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αίγυπτο βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και συνεχώς άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις μάχες που γίνονται σώμα με σώμα στους δρόμους του Καΐρου. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο ανακοίνωσε ότι θα ανατρέψει το στρατιωτικό πραξικόπημα και ότι παραμένει αφοσιωμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό ύστερα από τα πολύνεκρα επεισόδια που προκλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τα στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κατά τα χθεσινά επεισόδια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 460 άνθρωποι, ενώ το Αssociated Press κάνει λόγο για 525.

«Θα παραμείνουμε πάντα ειρηνικοί. Παραμένουμε ισχυροί, αποφασισμένοι και αμετακίνητοι», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ. Και πρόσθεσε «θα συνεχίσουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα».

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν εκκλησία και σπίτια που ανήκαν σε χριστιανούς στην νότια πόλη Ασιούτ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής εφημερίδας al-Ahram.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι φέρεται ότι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ νωρίς σήμερα το πρωί στην εκκλησία και στα σπίτια, σύμφωνα με το δημοσίευμα που προσθέτει ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία στο Κάιρο σήμερα, μια ημέρα αφού οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τα μέλη τους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

"Πορείες σχεδιάζονται για σήμερα το απόγευμα από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους", αναφέρει σε δήλωσή της η ισλαμιστική οργάνωση.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα πως τα πτώματα περισσότερων από 250 ανθρώπων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο και έδειξε εικόνες στις οποίες φαίνονται σειρές πτωμάτων τυλιγμένων σε λευκά σάβανα.

Ολάντ: Να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος" στην Αίγυπτο

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα "να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος" στην Αίγυπτο.

"Ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος", αναφέρεται σε ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου όπου ο Ολάντ κάλεσε σήμερα το πρωί τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Παρίσι. "Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης και επιθυμεί να οργανωθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις αιγυπτιακές μεταβατικές αρχές", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ταξιδιωτική οδηγία στη Ρωσία για την Αίγυπτο

Η Ρωσία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο εξαιτίας των "ταραχών" που πλήττουν τουριστικές περιοχές, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Κίνα δήλωσε πως είναι "πολύ ανήσυχη" και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, την επομένη της βίαιης επιχείρησης των αιγυπτιακών αρχών εναντίον των οπαδών των Αδελφών Μουσουλμάνων και των συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Αίγυπτο.

"Οι συγκρούσεις και οι ταραχές που άρχισαν στην πρωτεύουσα επεκτείνονται γρήγορα σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις, περιλαμβανομένων αυτών που επισκέπτονται οι τουρίστες", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

"Σ' αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο συνιστά στους ρώσους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο", προσθέτει.

Περισσότεροι από 50.000 ρώσοι τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο ρωσικός οργανισμός τουρισμού.

"Οι τουρίστες συνεχίζουν να περνούν τις διακοπές τους ήρεμα στα θέρετρα. Τους συνιστούμε να μην βγαίνουν από τα ξενοδοχεία μετά τις 19:00", υπογράμμισε η εκπρόσωπος του οργανισμού τουρισμού Ιρίνα Στσεγκόλκοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS.

"Όλες οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αρκετά μακριά από τα ξενοδοχεία, όμως ο οργανισμός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη της κατάστασης ακόμη και προς το χειρότερο, όταν μια απομάκρυνση των τουριστών ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Προς το παρόν ουδείς έχει έρθει σε επαφή με το ταξιδιωτικό γραφείο του για να φύγει από τη χώρα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο Ria Novosti ο εκπρόσωπος της ρωσικής ένωσης τουριστικών πρακτόρων.

Προβληματισμός στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως ο πρεσβευτής της Αιγύπτου κλήθηκε στο υπουργείο και του εκτέθηκε σαφέστατα η θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Χθες Τετάρτη, πριν αναχωρήσει για την Τύνιδα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είχε καλέσει "όλες τις πολιτικές δυνάμεις" στην Αίγυπτο "να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας".

Βαθιά ανησυχία στην Κίνα για την κατάσταση στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει πως η Κίνα "ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στην Αίγυπτο" και "ελπίζει πως όλα τα μέρη θα ενεργήσουν ώστε να πρυτανεύσει το συμφέρον του έθνους και του πληθυσμού, επιδεικνύοντας όλη τη δυνατή αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν νέα θύματα".

Η Κίνα συμβουλεύει επίσης "να βρεθεί μια λύση στις διαφορές με το διάλογο και τη διαβούλευση ώστε να αποκατασταθούν η τάξη και η κοινωνική σταθερότητα" στην Αίγυπτο.

Το Πεκίνο και το Κάιρο έχουν ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια και ο πρόεδρος Μόρσι είχε επισκεφθεί τον Αύγουστο του 2012 την Κίνα.

Εκκληση Ερντογάν για να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα έκκληση να συγκληθεί σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει μέτρα ύστερα από την "σφαγή", όπως χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια, στην Αίγυπτο.

«Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκλιθεί σύντομα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την καταστολή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ που μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν που δήλωσε ότι "τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους".

Η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο από το 2011 προκάλεσε ανησυχία στα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου, μεταξύ τους και στα ΗΑΕ. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Μόρσι τον περασμένο μήνα, τα ΗΑΕ πρόσφεραν τρία δισεκατομμύρια δολάρια ως ενίσχυση στην αιγυπτιακή οικονομία.

Τα χθεσινά επεισόδια καταδίκασε το Κατάρ, που υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ενώ η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο.

Πορείες κι επεισόδια παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντέδρασαν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία στα στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες παρά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις στρατιωτικές αρχές, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Middle East (MENA) μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο.

Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ