Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνικός θρίαμβος!!!!!

Την καλύτερη απάντηση σε όσους βιάστηκαν να τη «ξεγράψουν», μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες της στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, έδωσε την Πέμπτη η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ.

Η «επίσημη αγαπημένη», στον εναρκτήριο αγώνα της στη β’ φάση της διοργάνωσης, πέτυχε νίκη-χρυσάφι απέναντι στην Ισπανία με 79-75 σκορ και διατήρησε ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης για τους «8» της διοργάνωσης.

Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι στον αγώνα-θρίλερ με τους «φούριας ρόχας», που διεξήχθη στη Λιουμπλιάνα, έκανε κατάθεση ψυχής στο παρκέ και με άμυνα για… σεμινάριο, έπιασε τον «ταύρο από τα κέρατα», ξορκίζοντας παράλληλα την «κατάρα» που την κυνηγούσε τα τελευταία 11,5 χρόνια απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική μας με αυτό το ροζ φύλλο υποχρέωσε τους Ισπανούς στη 2η ήττα τους (μετέφεραν 1 νίκη και 1 ήττα από την Α' φάση), «πιάνοντας» τους μάλιστα στη βαθμολογία του Α' ομίλου.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της Εθνικής μας στη σημερινή ιστορική της νίκη απέναντι στο συγκρότημα του Ορένγκα ήταν οι Σπανούλης (20π.) και Πρίντεζης (10π.), ενώ ο Μάικλ Μπράμος πέτυχε καθοριστικό τρίποντο 1,5 λεπτό πριν τη λήξη.

Επόμενη αναμέτρηση για την «επίσημη αγαπημένη» είναι αυτή με τους «οικοδεσπότες» Σλοβένους  το ερχόμενο Σάββατο στις 22.00.

Στην αρχική πεντάδα της Εθνικής μας ο Αντρέα Τρινκιέρι επιφύλασσε μία επιλογή-έκπληξη και αυτή είχε να κάνει με τη χρησιμοποίηση του Βασίλη Καββαδά.

Μάλιστα ο Ιταλός τεχνικός είδε τον σέντερ του Πανιωνίου να τον δικαιώνει, καθώς κατάφερε να περιορίσει τον σέντερ των αντιπάλων μας, Μαρκ Γκασόλ, κερδίζοντας μάλιστα τα δύο από τα τρία φάουλ του στο πρώτο δεκάλεπτο.

Οι «φούριας ρόχας» πάντως άρχισαν το ματς με ένα σερί 5-0, ωστόσο η Εθνική μας αντέδρασε και μείωσε σε 5-7. Βέβαια στη συνέχεια, οι Ισπανοί, έχοντας εκνευριστικά ποσοστά ευστοχίας έφτασαν στο +7 (17-10) με γκολ φάουλ του Φερνάντεθ, ενώ αργότερα… εκτόξευσαν τη διαφορά στο+12 (14-26).

Μοναδικό ευχάριστο για την Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, ήταν το τρίτο φάουλ με το οποίο χρεώθηκε ο σέντερ των Γκρίζλις 1’20’’ πριν το τέλος του δεκαλέπτου που βρήκε την Ισπανία να προηγείται με 10 (16-26).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Εθνική μας παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στο παρκέ και κατάφερε να... μαζέψει τη διαφορά.

Η ομάδα του Τρινκιέρι βελτιώθηκε αρκετά στην άμυνά της και παίζοντας με ψυχή και πάθος μείωσε σε 20-26 με εύστοχο τρίποντο του Μπράμος στο 12', με μελανό σημείο της «γαλανόλευκης» να είναι η αστοχία της από τη γραμμή της φιλανθρωπίας (10/16).

Πάντως η Ελλάδα  με τρίποντα των Ζήση και Καϊμακόγλου και τον Μπουρούση να είναι εύστοχος από τη γραμμή των βολών, μείωσε στον πόντο, για το 29-30.

Στα 2,57'' πριν το τέλος του ημιχρόνου ο Ζήσης στραβοπάτησε και αποχώρησε τραυματίας, εντούτοις ο Σπανούλης σε εκείνο το σημείο πήρε το... όπλο του αναλαμβάνοντας το βάρος του σκοραρίσματος.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού με 8 σερί πόντους έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα μας, κάνοντας το σκορ 37-34 στο 18'.

Στο ημίχρονο η Εθνική ήταν στο +3 (41-38), με την «επίσημη αγαπημένη» να σουτάρει 50% στα τρίποντα (7/14), έχοντας μόλις 3 λάθη (έναντι 10), με τα ριμπάουντ (13-19) να είναι το αδύναμο σημείο της.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η ομάδα μας συνέχισε να είναι πολύ καλή στα αμυντικά της καθήκοντα, ωστόσο η επιθετική της δυστοκία (σ.σ.: έμεινε για πέντε λεπτά άποντη), έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να κάνει ένα 7-0, πριν ο Πρίντεζης ισοφαρίσει με «χουκ» σε 43-43.

Κι ενώ η ομάδα του Ορένγκα έκανε πολλά αβίαστα λάθη, η αδυναμία μας να πάρουμε το τέταρτο φάουλ του Γκασόλ, έδωσε στους Ισπανούς την ευκαιρία να πετύχει 11 σερί πόντους γράφοντας το 50-57 στο 30’.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι «φούριας ρόχας» οι Ισπανοί βρέθηκαν στο +8 με τρίποντο του Φερνάντεθ, ωστόσο οι διεθνείς μας αντέδρασαν. Με... μπροστάρη τον Βασίλη Σπανούλη, η ομάδα μας «έτρεξε» ένα επιμέρους 10-1, ανακτώντας εκ νέου το προβάδισμα, με 62-61 σκορ.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπουρούσης έδωσε διαφορά τεσσάρων πόντων στην «γαλανόλευκη», κάνοντας το σκορ 68-64, ενώ με δύο μεγάλα καλάθια από Μπράμο και Καϊμακόγλου η Εθνική μας προηγήθηκε με έξι πόντους (72-66) 1’33’’ πριν το φινάλε.

Ο Μαρκ Γκασόλ με δύο βολές μείωσε, ωστόσο ο Μπράμος με ένα τρίποντο-μαχαιριά έκοψε τα φτερά των Ισπανών, κάνοντας το σκορ 75-68 υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος 59 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Στη συνέχεια οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη ψυχοφθόρα διαδικασία των βολών με τον Σπανούλη να είναι ψύχραιμος, βάζοντας έτσι την... υπογραφή του στην ιστορική νίκη με 79-75 σκορ της ομάδας του Τρινκιέρι απέναντι στους Ισπανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ