Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Χωρίς ΛΑΡΚΟ,ΕΛΒΟ, ΕΑΣ δεν έχει δόση...



Στον αέρα βρίσκεται η καταβολή του υπολοίπου της δόσης του Ιουνίου από χθες, μετά και την σοβαρή εμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των Βρυξελλών με αφορμή την εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία, είναι κατώτερη των προσδοκιών και απορρίπτεται στη συλλογιστική της. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ο.Ρεν ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε λέξη προς λέξη το χωρίο της έκθεσης της τρόικας που αναφέρεται στο θέμα της εκκαθάρισης και προετοιμασίας για ιδιωτικοποίηση των τριών εταιριών, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα των προθέσεων των δανειστών.

Σίμον Ο’Κόνορ: «Το Μνημόνιο προβλέπει ως προαπαιτούμενο για εκπλήρωση έως τον Σεπτέμβριο, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων τον Αύγουστο του 2013 για την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ή την εκκαθάριση των εταιρειών ΕΛΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή των αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτών των υποχρεώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν η πρόταση της ελληνικής πλευράς έπασχε κυρίως από πλευρά «δημοσιονομικής επίπτωσης» χωρίς ωστόσο κανείς στις Βρυξέλλες να μπαίνει σε συζητήσεις για συγκεκριμένα ποσά. Επί της ουσίας η κυβέρνηση, αν θέλει να λάβει το 1 δισ. που απομένει από τη δόση του Ιουνίου (0,5 δισ. από τον EFSF και 0,5 δισ. από τα λεγόμενα SMP’s) και να ελπίζει σε έναρξη των συζητήσεων για την κανονική δόση του τριμήνου που έπεται (3 δισ. από EFSF και 1,8 δισ. από το ΔΝΤ) πρέπει να αποφασίσει και τεκμηριωμένα να παρουσιάσει το πώς θα κλείσει, ή το πώς θα πουλήσει τις τρεις εταιρίες μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η τρόικα εμμένει στο θέμα καθώς πέραν του προϋπολογισμού επηρεάζεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Η δε κυβέρνηση, αν δεν λάβει εγκαίρως τα 0,5 δισ. των SMP’s δεν θα καταφέρει να ισοσκελίσει τον το budget του 2013, πόσο μάλλον να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμούν κύκλοι κοντά στις συζητήσεις, σχολιάζοντας την πρακτική της κυβέρνησης να δημοσιοποιεί δημοσιονομικά στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης εγγράφοντας τα SMP’s στα έσοδα.

Η κυβέρνηση ήλπιζε στο 1 δισ. του υπολοίπου της δόσης του Ιουνίου για να μπορέσει να αντέξει χωρίς άλλες εισροές από Βρυξέλλες και ΔΝΤ για όσο χρειαστεί η κανονική διαπραγμάτευση για τον έλεγχο του τριμήνου, ίσως και να βγάλει τη χρονιά. Μετά το eurogroup του Ιουλίου ο υπουργός οικονομικών είχε υπολογίσει δημόσια ότι τα χρήματα επαρκούν μέχρι και τον Οκτώβριο.

Καθώς όμως ο έλεγχος αρχίζει μετά τις γερμανικές εκλογές, οι εταίροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των κανόνων του ΔΝΤ και θα συρθούν να συζητήσουν την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και κατά συνέπεια το νέο πρόγραμμα. Όσο διαρκούν οι συζητήσεις, αν η χώρα δεν εισπράξει έστω το 1δισ. του υπολείπου του Ιουνίου, τα arrears πρόκειται να εκτοξευτούν με ανυπολόγιστες συνέπειες στο ΑΕΠ και τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές από κράτη μέλη και θεσμούς, η δυσπιστία δεν εξαντλείται μόνο στο θέμα των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν γιατί η κινητικότητα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αμφισβητούν το αν η Ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το δεύτερο κύμα των 12.500 και δεν βλέπουν πλήρη ρύθμιση στα χρέη των δήμων προς ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Παρομοίως, οι Βρυξέλλες αναμένουν το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων πριν τις 20 Σεπτεμβρίου και διερωτώνται πόσα σημεία από την 10σέλιδη checklist των προαπαιτουμένων που συνοδεύουν το μνημόνιο θα έχουν εκπληρωθεί με πειστικό τρόπο. Όλα αυτά προφανώς επιδεινώνουν το κλίμα στη γενικότερη συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ