Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αρπάζουν καταθέσεις και ενοίκια

Σε ένα ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, ενοίκια και ταμεία επιχειρήσεων έχει επιδοθεί η εφορία από την αρχή του χρόνου εις βάρος χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σοκάρουν. Οι κατασχέσεις αφορούν σε 81.583 φορολογουμένους, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ανήλθαν σε 48.589. Δηλαδή, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Οι προϊστάμενοι των εφοριών μάλιστα, που δίνουν τις εντολές στις τράπεζες για να ξεκινήσουν τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έρχονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις και απειλούνται ότι θα χάσουν ακόμα και τη θέση τους σε περίπτωση που δεν πιάσουν τους στόχους των εσόδων.

Οι στόχοι αυτοί καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να στέλνει καθημερινά μηνύματα στις κατά τόπους εφορίες για το σαφάρι των εσόδων.

Η διαδικασία που ακολουθεί η εφορία για όσους φορολογουμένους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεκινά με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και επιστολών μέσω ταχυδρομείου με προειδοποιήσεις κατασχέσεων. Εάν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί, δηλαδή δεν πληρώσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, τότε η εφορία περνά στο δεύτερο στάδιο: ενεργοποιεί τον νόμο περί κατασχέσεων εις χείρας τρίτων. Από την εφορία όπου ανήκει ο φορολογούμενος ο οποίος χρωστά στο ελληνικό Δημόσιο δίνεται εντολή στην τράπεζα με δικαστικό επιμελητή. Στη συνέχεια, η τράπεζα ανοίγει τον λογαριασμό και αποδίδει στην εφορία ό,τι βρεθεί υπό μορφή κατάθεσης. Λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προστατευτικές διατάξεις για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (προστατεύονται από την κατάσχεση 1.000 ευρώ και από αυτό το ύψος και πάνω επιτρέπεται κατάσχεση 25%, υπό τον όρο ό,τι απομένει να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ). Αν ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, τότε μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και σε υπόλοιπο 1 ευρώ!

Η εφορία όμως βάζει το… χέρι της και στα ενοίκια. Μόνο που, αντί να ψάχνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμο χρέος, αναζητεί τον ενοικιαστή. Κι όταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου στην εφορία και όχι στον εκμισθωτή του ακινήτου.

Προληπτικές κατασχέσεις εισοδημάτων

Αντιμέτωποι με απίστευτες καταστάσεις θα βρεθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς συνεχίζονται οι αλχημείες και οι ασκήσεις επί χάρτου του Υπουργείου Οικονομικών σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για τη συγκέντρωση εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο θα προχωρεί σε... προληπτικές κατασχέσεις χρημάτων -που καλείται να καταβάλει σε νομικά και φυσικά πρόσωπα μέσω διαφόρων μορφών (επιστροφή φόρου, αγροτική επιδότηση)- για χρέη των τελευταίων, τα οποία έχουν μεν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν λήξει!

Ειδικότερα, όποιος οφείλει το ειδικό τέλος ακινήτων ή βεβαιωμένες δόσεις φόρου εισοδήματος θα περιμένει μάταια να λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο για την είσπραξη της επιστροφής φόρου, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα πλέον να προχωρεί σε συμψηφισμό χωρίς τη συγκατάθεση του οφειλέτη, ακόμα κι αν ο τελευταίος είναι «εντάξει μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Πρόκειται για ακόμη ένα πρωτοφανές μέτρο, το οποίο στοχεύει στο να αντληθούν ενδεχόμενα... κρυμμένα κεφάλαια των φορολογουμένων, που δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής στην αγορά, ενώ το υπουργείο συνεχίζει την πολιτική του «λεφτά δεν υπάρχουν», καθώς το «πάγωμα» στην αποπληρωμή των προβλεπόμενων υποχρεώσεών του προς νομικά και φυσικά πρόσωπα καλά κρατεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ